Az idén 16 éves Magyar Élelmiszerbank Egyesület komoly mérföldkőhöz érkezett nemrég. Júliusban lépte át az 50 milliárd forintos határt a tevékenységük során megmentett és szétosztott élelmiszerek összértéke, melyekkel az elmúlt években több százezer rászoruló magyar emberen segítettek.
A non-profint szervezet elsősorban az élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól gyűjti össze az élelmiszert, mellyel egyszerre küzd az élelmiszerpazarlás ellen, és támogatja a rászorulókat illetve minimalizálja az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezeti terhelést.
Amikor megalapítottuk az egyesületet, még álmodni sem mertük volna, hogy másfél évtizeddel később mekkora szervezetté fejlődünk. Akkoriban még csak egy kisbolt méretű raktárat képzeltünk el 4-5 ezer kilogrammnyi lejáratközeli vagy csomagolási hibás élelmiszerrel a polcokon, mára már évente mintegy 8-10 ezer tonnányi zöldség, gyümölcs, pékáru valamint tartós élelmiszer fordul meg a rendszerünkben.
– mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank alapító elnöke
Az Élelmiszerbank idén már 124 élelmiszergyártót, feldolgozót és forgalmazót tudhat a támogatói között, akik élelmiszerfeleslegüket ingyen bocsátják rendelkezésre. Az egyesület ezt a hatalmas mennyiségű élelmiszert adja tovább szintén térítésmentesen annak a több mint 450 karitatív partnerszervezetnek, akik az adományok szétosztását végzik.
Így például az elmúlt 16 év legsikeresebb napján, 2017. december 24-én, amikor a partnerszervezeteken keresztül egyetlen nap alatt 87 tonna élelmiszert osztott ki.
Ebben a modellben költsége gyakorlatilag „csak” a logisztikai munkának, raktározásnak, szállításnak és szervezésnek van, így az Élelmiszerbank ezer forint működési költséggel 30 ezer forint értékű élelmiszerfelesleget ment meg és juttat el a rászorulókhoz. A vállalati támogatók és adományaik mellett éppen ezért van egyre nagyobb hatása a magánszemélyek anyagi támogatásának is. Számuk az elmúlt négy évben több mint háromszorosára emelkedett, ennek eredményeként az évente megmentett élelmiszer értékét is meg tudtuk háromszorozni.
Az Élelmiszerbank egyszerre zöld- és segélyszervezet is, hiszen tevékenységünkkel egyaránt szolgálunk szociális és környezetvédelmi célokat. Az élelmiszerfelesleget nem kell megsemmisíteni, így nemcsak jelentős mennyiségű energiát takarítunk meg, hanem csökkentjük a megsemmisítéssel járó káros anyagok kibocsátást is.
– hangsúlyozta Nagygyörgy András, az egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója.
Az Élelmiszerbank egy ideje már erősíti vidéki jelenlétét is, hogy egyre több régióban gyűjthessen és segíthessen. Első vidéki raktáruk tavasszal nyílt meg Miskolcon.
A következő nagy lépés a szervezet számára az lehet, ha elkezdik bővíteni kapcsolataikat a vendéglátósokkal is, hiszen ebben a szektorban is napi szinten keletkezik hatalmas mennyiségű élelmiszerfelesleg az éttermektől, az iskolai étkezdéken át a rendezvényekig.
Az 50 milliárdos határ átlépése közös munkánk eredménye, mindez vállalati támogatóink együttműködése, karitatív partnerszervezeteink odaadó munkája, valamint a rengeteg magánszemély támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg. Minden segítségért végtelenül hálásak vagyunk, és ez ad új erőt a folytatáshoz.
– tette hozzá Cseh Balázs.