Fűzfalevelet adnak a marháknak, de vajon miért?
Fűzfalevelet adnak a marháknak, de vajon miért?

Egy új kutatás szerint a fűzfalevél természetes takarmánykiegészítőként akár 81 százalékkal csökkentheti a szarvasmarhák dinitrogén-oxid-kibocsátását.

A németországi Haszonállat-biológiai Kutatóintézet (FBN) és több európai egyetem közös vizsgálata kimutatta, hogy a szalicilátban gazdag fűzfalevél etetése a kérődzőkkel drasztikusan mérsékli vizeletükben az ammónia és a dinitrogén-oxid jelenlétét, tehát ezeknek a vegyületeknek a kibocsátását is.

A kísérletek szerint a kontrollcsoporthoz képest 14 százalékkal kevesebb ammónia és 81 százalékkal kevesebb dinitrogén-oxid képződött 48 óra alatt. Ez a hatás nemcsak a szalicilsavnak, hanem a fűz leveleiben található egyéb bioaktív anyagoknak is köszönhető.

A dinitrogén-oxid a mezőgazdaságban az egyik legjelentősebb forrása az üvegházhatásúgáz-kibocsátásnak, klímahatása mintegy 300-szorosa a szén-dioxidénak, a vegyület akár 150 évig is a légkörben maradhat. Mivel ezek a gázok nagyrészt közvetlenül a legelőkön keletkeznek, a hagyományos technikai vagy kémiai megoldások itt nehezen alkalmazhatók. A fűzfalevél viszont helyben elérhető megújuló nyersanyag, amely a legeltetés révén természetes módon csökkentheti a károsanyag-kibocsátást.

A kutatók hosszú távon ígéretesnek látják a fűzfák és más, szalicilátban gazdag lombhullató fajok agrárerdészeti integrációját. Ezek nemcsak takarmányt biztosíthatnak közvetlenül a legelőkön, hanem javíthatják a mikroklímát, és hozzájárulhatnak az állattenyésztés környezeti lábnyomának csökkentéséhez is.

(Dairy Global / Agroinform)

Fotó: Canva

search icon