Nem minden trappista, ami annak látszik
Nem minden trappista, ami annak látszik

A Tej Terméktanács üdvözli, hogy hivatalos definíció született a trappista sajtra. A jövőben nem lehet idegen eredetű tömbsajtokat megtévesztően trappistaként forgalmazni.

A fogyasztói tudatosság emelkedésével egyre nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, ezért is volt fontos, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv kibővülhessen egy új fejezettel, szabályozva a hazai tejipar egyik meghatározó termékét, a legismertebb magyar sajtot, a trappistát. Az új rendelkezések tartalmazzák a felhasználható összetevőket, a trappista sajt alakjára, méretére és tömegére vonatkozó előírásokat, továbbá az összetételi és érzékszervi követelményeket – olvasható a Tej Terméktanács közleményben.

A jogszabályok egyértelműen kimondják, hogy az élelmiszerek jelölése, címkézése nem lehet félrevezető. Ennek fő célja a fogyasztók védelme, a vásárlóknak ugyanis joguk van korrekt és érthető információhoz jutni arról, amit megvesznek. Az élelmiszer nevének pontosnak és igaznak kell lennie, utalnia kell a termék valódi jellegére és összetételére.

A Tej Terméktanács az elmúlt években többször hangot adott azon aggodalmának, hogy például Lengyelországból, Szlovákiából és Németországból több ezer tonnányi – náluk kevésbé elterjedt, alig ismert – trappista sajt érkezik Magyarországra úgy, hogy az érintett külföldi tejfeldolgozók nem is gyártanak trappistát.

A hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ahogy ez mostantól már jogszabályban is rögzítve van, ezért a hasáb alakú trappista sajtokat – melyek döntő többsége import eredetű – kizárólag szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lehet majd forgalomba hozni.

Az elmúlt időszakban – támogatásokkal segítve – több hazai trappistasajt-gyártó és -feldolgozó kapacitás újult meg, illetve bővült ki, a fejlesztések jelenleg is zajlanak. Az országból évente kiszállított mintegy 300–350 ezer tonna nyers tej mindezek mellett megfelelő bázist jelenthet a trappista sajt gyártásának hazai bővítéséhez.

A közleményben kiemelik, hogy az új jogszabályi rendelkezés nem jelenti a külföldi eredetű tömbsajtok importjának bármilyen jellegű korlátozását. A magyar piacon félkemény sajtból ezentúl sem lesz hiány, csupán annyi történik, hogy a „tömbök” eredeti nevükön érkeznek, és nem trappistává átcímkézve, a fogyasztókat komolyan megtévesztve. A Tej Terméktanács a helyes jogszabály-értelmezés és a gördülékeny átmenet érdekében egyeztetni fog kis- és nagykereskedelmi partnereivel is.

(Tej Terméktanács)

Fotó: Canva

search icon