Mennyire egészséges a sajt?
Mennyire egészséges a sajt?

A sajt azon élelmiszerek egyike, amelyet számos módon felhasználhatunk. Előételként, szendvicsben, tésztán, pizzán, salátákban, sós péksütemények hozzávalójaként, és a sort még sokáig folytathatnánk. Az egészségünkre gyakorolt hatásairól azonban kevés szó esik. Lássuk, milyen előnyei és akár veszélyei is lehetnek a sajtfogyasztásnak.

A sajt összetevői

A sajtok általában magas kalóriatartalmúak, sok nátrium és telített zsírsav található bennük. Az egyes sajttípusoknak azonban nagyon különböző az összetétele. Például 30 grammnyi krémsajt (friss sajt) tápértéke 84 kcal; 8 gramm zsírt, 1 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét tartalmaz. Ugyanennyi cheddar (érlelt sajt) tápértéke 115 kcal, amelyben 10 gramm zsír és 7 gramm fehérje van, és nem tartalmaz szénhidrátot.

A sajtok vitamintartalmukban is különböznek egymástól. A legtöbb sajt tartalmaz A- és B12-vitamint, riboflavint (B2-vitamint), foszfort, szelént, valamint nátriumot. A juh- és a kecskesajtok gazdagabbak A-vitaminban, a tehéntejből készült sajtokban pedig több béta-karotin található.

kecskesajt
A kecskesajtnak magas a zsírtartalma, és markáns az ízvilága.

A sajt előnye, hogy mint a tejtermékek általában, az egyik legtermészetesebb kalciumforrás. A kalciumnak pedig kiemelkedő jelentősége van az egészséges csontozat és fogazat, valamint a normál vérnyomás fenntartásában. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a kalciumban gazdag ételek mellé mindig fogyasszunk D-vitamint is, ugyanis a kalcium vékonybélbeli felszívódását ez a vitamin segíti. 60 grammnyi sajt a napi kalciumszükségletünknek körülbelül a 40–50 százalékát fedezi.

Allergia, intolerancia és érzékenység

Az orvosi szakirodalom szerint a laktózintolerancia olyan állapot, amelyben a szervezetből hiányzik a tejcukrot (a laktózt) lebontó enzim (a laktáz), így a tejtermékek emésztése problémás. Ennek gyakori tünetei a felfúvódás, a puffadás és a hasmenés.

A laktózintolerancia szintje egyénenként eltérhet. Vannak, akiknél az érlelt, kevés laktózt tartalmazó sajtok nem okoznak panaszokat, mások egyáltalán nem tudnak sajtot fogyasztani anélkül, hogy ne lennének kellemetlen tüneteik. A kemény, érlelt sajtok laktóztartalma általában kisebb, mint a friss, lágy sajtoké. Ezért érdemes kipróbálni kis mennyiségben más fajtákat is, így a szervezet jelezheti, hogy milyen mértékben érzékeny rájuk. Egyébként a sajt a laktózérzékenyek számára kiváló kalciumforrás lehet.

sajtok
A túlzott sajtfogyasztás egészségügyi kockázatokkal is járhat.

Sajtveszélyek

A sajtfogyasztás számos pozitívuma mellett érdemes a veszélyekre is odafigyelni. Nagy mennyiségű sajt fogyasztása esetén a benne található nátrium és telített zsírsavak megnövelhetik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, a szív- és érrendszeri megbetegedésekét is, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A vesebetegeknek sem szabad túl sok sajtot fogyasztaniuk magas foszfortartalma miatt. Súlyos következményekkel járhat ugyanis, ha a vese nem tudja kiválasztani a foszfort.

A depresszióra hajlamosakat vagy a Parkinson-kórban szenvedőket is óvatosságra intik a szakemberek, mert a betegségükre szedett MAOI (monoamin-oxidáz-gátló) gyógyszer mellett fogyasztott nagyobb mennyiségű érett sajt túl sok tiramint tartalmazhat a szervezet számára. Érdekesség, hogy minél érettebb egy sajt, annál magasabb a tiramintartalma.

sokféle sajt
A kínálat bőséges, de fontos a mértékletesség!

A mérték nélküli sajtfogyasztás kellemetlen tüneteket okozhat. Azok, akik nehezen emésztik meg a tejtermékeket, nagy eséllyel felpuffadhatnak. A puffadás elkerülése érdekében egyrészt csökkenteni kell a sajtfogyasztást, másrészt érdemes kipróbálni a kézműves sajtok valamelyikét. Ehhez kapcsolódó példa az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expó és élményprogram, amely számos hazai kistermelőnek biztosított lehetőséget, hogy személyesen is megmutathassa jó minőségű és egészséges házi termékeit. Érdemes felkeresni a Breier Farm nagyszerű sajtkészítőit!

A sajt finom, tápanyagdús és egészséges, ám mint szinte minden élelmiszer esetében, a sajtéban is a mértékletes fogyasztás javasolt.

Fotók: Canva

search icon