Sikersztori: a neandervölgyi emberek Ăłta köztĂŒnk Ă©lƑ szajgĂĄk megmenekĂŒltek a kihalĂĄstĂłl
Sikersztori: a neandervölgyi emberek Ăłta köztĂŒnk Ă©lƑ szajgĂĄk megmenekĂŒltek a kihalĂĄstĂłl

Egy ritka fƑkĂ©ppen KazahsztĂĄnban, de DĂ©l-OroszorszĂĄgban Ă©s ÜzbegisztĂĄnban is megtalĂĄlhatĂł, antilopfajta, a szajga populĂĄciĂłja 2019 Ăłta több mint kĂ©tszeresĂ©re 334 ezerrƑl 842 ezerre nƑtt, ami figyelemre mĂ©ltĂł fordulatot jelent. KĂŒlönösen azutĂĄn, hogy fĂ©lƑ volt, hogy az ĂĄllat a kihalĂĄs szĂ©lĂ©re kerĂŒlt a 2015-ös tömeges kipusztulĂĄst követƑen, melyĂ©rt a szajgĂĄban korĂĄbban jelen lĂ©vƑ baktĂ©riumot okoltak, amely a sztyeppĂ©ken a tĂșlzott pĂĄratartalom Ă©s az ĂĄtlagosnĂĄl magasabb napi hƑmĂ©rsĂ©klet miatt vĂĄlt halĂĄlos gyilkossĂĄ. Akkoriban a sztyeppĂ©ken szĂ©tszĂłrt tetemekrƑl kĂ©szĂŒlt lesĂșjtĂł kĂ©pek a vilĂĄgsajtĂł cĂ­mlapjaira kerĂŒltek.

Egy sor termĂ©szetvĂ©delmi intĂ©zkedĂ©st követƑen, beleĂ©rtve az orvvadĂĄszat elleni kormĂĄnyzati fellĂ©pĂ©st, valamint a helyi Ă©s nemzetközi termĂ©szetvĂ©delmi munkĂĄt, a szĂĄmok kezdtek helyreĂĄllni.

Ez, valamint a faj termĂ©szetes ellenĂĄllĂł kĂ©pessĂ©ge remĂ©nyt ad a jövƑjĂŒkre nĂ©zve. Minden Ă©vben ikreket hoznak vilĂĄgra, ami nagy esĂ©lyt ad a faj gyors felĂ©pĂŒlĂ©sĂ©re. A szajga sorsa drĂĄmai fordulatot vett. De mĂ©g a jelenlegi fellendĂŒlĂ©s ellenĂ©re sem fog soha visszatĂ©rni a szovjet idƑkben becsĂŒlt milliĂłs lĂ©tszĂĄm a fenyegetƑ veszĂ©lyek miatt, beleĂ©rtve az ĂĄllami infrastrukturĂĄlis projektek, valamint az olaj- Ă©s gĂĄzkitermelĂ©s hatĂĄsait

mondta Albert Szalemgarejev, a KazahsztĂĄni BiolĂłgiai SokfĂ©lesĂ©g MegƑrzĂ©sĂ©Ă©rt EgyesĂŒlet (ACBK) munkatĂĄrsa.

A legutĂłbbi, ĂĄprilisban vĂ©gzett felmĂ©rĂ©s nemcsak az összlĂ©tszĂĄm nagymĂ©rtĂ©kƱ növekedĂ©sĂ©t mutatja, hanem azt is, hogy az orszĂĄg dĂ©li rĂ©szĂ©n fekvƑ Usztyurtban fellelhetƑ populĂĄciĂł szĂĄma drĂĄmai fellendĂŒlĂ©st Ă©rt el. A 2015-ös Ă©vben alig több mint 1000 ĂĄllat maradt a terĂŒleten, az idei összeĂ­rĂĄs sorĂĄn azonban nagymĂ©rtĂ©kƱ növekedĂ©s törtĂ©nt, 12 000-re.

A brit szĂ©khelyƱ Fauna & Flora International nonprofit szervezet is rĂ©szt vesz az Ustyurt populĂĄciĂł vĂ©delmĂ©re tett erƑfeszĂ­tĂ©sekben, egy Ășj orvvadĂĄszatellenes vadƑrcsapat lĂ©trehozĂĄsĂĄval Ă©s a szajga mozgĂĄsĂĄnak mƱholdas nyakörvvel törtĂ©nƑ nyomon követĂ©sĂ©vel. David Gill, az FFI közĂ©p-ĂĄzsiai programvezetƑje szerint az Ășj összeĂ­rĂĄs az eddigi legjobb bizonyĂ­tĂ©k arra, hogy a szajga vĂ©delmĂ©re tett több Ă©vtizedes erƑfeszĂ­tĂ©sek meghoztĂĄk gyĂŒmölcsĂŒket. Ugyanakkor mivel a szajga hatalmas terĂŒleteken vĂĄndorol, Ă­gy a jövƑbeni fejlesztĂ©si Ă©s infrastrukturĂĄlis projektek, amelyek feldarabolhatjĂĄk az Ă©lƑhelyĂ©t, tovĂĄbbra is aggodalomra adnak okot.

Az Ășj adatok okot adnak az ĂŒnneplĂ©sre. KevĂ©s olyan hatalmas vadon maradt a Földön, mint a közĂ©p-ĂĄzsiai sztyeppĂ©k. A tudat, hogy a szajgacsordĂĄk mĂ©g mindig ezrĂ©vel jĂĄrjĂĄk be ezeket, ahogyan azt az Ƒskor Ăłta teszik, bĂĄtorĂ­tĂł gondolat azok szĂĄmĂĄra, akik azt szeretnĂ©k, hogy ezek a vadonok megmaradjanak.

hangsĂșlyozta David Gill.

A Nemzetközi TermĂ©szetvĂ©delmi UniĂł a szajgĂĄt az öt sĂșlyosan veszĂ©lyeztetett antilopfaj közĂ© sorolja. A Saiga tatarica tudomĂĄnyos nevet viselƑ faj egyedszĂĄma a 20. szĂĄzad vĂ©gĂ©n több mint 90 szĂĄzalĂ©kkal csökkent, Ă©s többször közel kerĂŒlt a kihalĂĄshoz. KazahsztĂĄn fĂŒggetlensĂ©gĂ©t követƑ Ă©vtizedben az ĂĄllatot a kĂ­nai gyĂłgyĂĄszatban nagyra becsĂŒlt szarvai miatt folytatott orvvadĂĄszat a vĂ©gsƑkig sodorta. Az elmĂșlt Ă©vekben a kazah kormĂĄny intĂ©zkedĂ©seket hozott a szajgaĂĄllomĂĄny vĂ©delmĂ©re, többek között az orvvadĂĄszat visszaszorĂ­tĂĄsĂĄt, amelyĂ©rt akĂĄr 12 Ă©vig terjedƑ börtönbĂŒntetĂ©st is kiszabhatnak, valamint termĂ©szetvĂ©delmi terĂŒletek lĂ©trehozĂĄsĂĄt.

Stephanie Ward, a Frankfurti Állattani TĂĄrsasĂĄg Altyn Dala termĂ©szetvĂ©delmi kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©nek nemzetközi koordinĂĄtora szerint az antilop azon kevĂ©s Ă©lƑlĂ©nyek közĂ© tartozik, amelyek szabadon futkĂĄrozhattak a neandervölgyi emberek Ă©s a 21. szĂĄzad emberei között.

(BBC)

(fotĂł: Wikimedia)

Rengeteg fontos informåció vår még råd! Nézz szét!

search icon