



Kis túlzással gombamód szaporodnak a hazai kiskertekben a magaságyások, azonban még mindig sokan nem hallottak erről az újszerű kertészeti megoldásról, vagy épp nem tudják, miként építsék meg a sajátjukat. Épp aktuális a téma, mert a magaságyás az őszi avar eltüntetésének is egyik legjobb módszere. Ennek apropóján beszélgettem Skultéti Bernadettel, a MÁS Kert vezetőjével. Ez a kertészeti vállalkozás az országban egyedülálló módon foglalkozik kiskerti magaságyások tervezésével és kivitelezésével.
Vidékről „elszármazottként” tanulmányaim folytatása céljából érkeztem a fővárosba, majd jó 15 évre itt ragadtam. Idővel elhatalmasodott rajtam a nosztalgia a vidéki élet után, és kislányom születését követően nem is maradt más opció: a természet hívószavának engedve visszatértem a gyökereimhez, és egy negyedhektáros külterületi ingatlanon kezdtünk új életet.

Életformánk lehetővé tette, hogy kertészeti megoldásokkal kísérletezzünk, ugyanakkor szerettünk volna kialakítani egy viszonylag rendszerfüggetlen életet, így az önellátó gazdálkodás irányába mutató konyhakert a kedvenc kísérleti témáim egyike lett. A föld minősége nem kedvezett a szabadföldi kultúráknak, a magaságyásos gazdálkodás viszont minden hozzá fűzött reményünket beváltotta (túlszárnyalta).
Az újratervezett életünkben a fenntarthatóság egyre hangsúlyosabbá vált, így konkretizálódott bennem az is, hogy olyan dologgal foglalkozzak hivatásszerűen, amely ennek a szolgálatában áll. Ezért búcsút intettem a korábbi szakmámnak, és idén áprilisban létrehoztam a MÁS Kert kertészeti vállalkozást, amit azóta már családilag viszünk.

Egy magaságyásra specializálódott kertészet egyedinek számít, így ez egyben kísérlet is volt arra, hogy van-e létjogosultsága. Fél év próbaüzem után elmondhatom, hogy igen. Az emberek manapság igyekeznek egészségtudatosan élni, nyitottak az új és természetes megoldásokra. A magaságyással is sokan szimpatizálnak, de gyakran elakadnak a kivitelezésnél. Nem új kertészeti technológiáról beszélünk: a magaságyás leginkább egy építési technika, a kevés betartandó szabály mellett pedig változatosan kivitelezhető. Miután mi magunk megtapasztaltuk azokat a megoldásokat, amelyek valóban működnek, úgy éreztem, eljött az idő, hogy tudásunkat másoknak is átadjuk. Szívügyem a házi konyhakert, a magaságyással pedig szinte bárkit hozzásegíthetünk egy saját kis veteményeshez.
A magaságyásoknak rengeteg előnyük van. Tapasztalatom szerint mindig jár vele sikerélmény, még a kezdő konyhakertészek számára is. A szabadföldi termesztéshez képest sokkal kényelmesebb a fenntartása, és kevesebb a munkaigénye. Napjainkban ugyanis már ez is szempont, mert az embernek a kevés idejét jól kell beosztania.
Elkötelezett hulladékcsökkentőként inspiráló volt, hogy a magaságyás milyen jól illeszkedik a körforgásos rendszerbe. Az ágyás szerkezete készülhet akár a ház körül fellelhető „hulladékból”, bontott fából, leselejtezett bútorlapokból stb. Az ügyfeleinknek is felajánljuk ezt a megoldást: nézzünk szét a sufniban, mielőtt nagyobb beruházásba kezdünk, maga a váz ugyanis csak a külcsín. Az ágyásunk „lelke” a gondosan összeállított „töltelékben” van, amelyhez megint csak felhasználhatjuk a kertben gyűjtött szerves hulladékot (amely gyakran sajnos a zöld műanyag zsákban végzi).

A magaságyás-építés tehát eszköz arra is, hogy nagy mennyiségű hulladékot újrahasznosítsunk. Ha pedig funkcióját betölti, és képesek leszünk élelmiszerigényünk egy részét megtermelni, a bolygónkat is tehermentesítjük kicsit. A továbbiakban a kerti és a konyhai hulladék komposztálásával évről évre gondoskodhatunk ágyásaink tápanyag-utántöltéséről, ezáltal egy kis önfenntartó rendszert alakítva ki.
Egészen biztosan nem fog megenni. A gyommagvak akár a levegőből is belekerülhetnek az ágyásba, azonban nem tömegével. A felbukkanó kis gyomnövénykéket még a növekedés kezdeti fázisában kicsippenthetjük. Ez a művelet össze sem hasonlítható a klasszikus négykézláb gyomlálással. Azért is van kevesebb esélyük a gyomoknak, mert a talajra kevesebb fény jut, mivel a magaságyásokba jóval sűrűbben, koncentráltabban vethetünk és ültethetünk. Ha ügyesen használjuk ki a helyet (megfelelő növénytársításokkal, elő- és utóveteményezéssel), akkor kb. 8–10 négyzetméternyi termőterületen képesek lehetünk kielégíteni egy 4 fős család szezonális zöldségigényét.
Szinte mindent. A magaságyást elsősorban szezonális zöldségek termesztésére találták ki. Nem ültetünk bele takarmánynövényt, fát, cserjét. Viszont a zöldségeskertet szívünk joga feldobni néhány egynyári virággal. Évelőket ültetni azért nem szerencsés, mert az ágyásokban a földréteg folyamatosan süllyed (a szerves anyag bomlása miatt), amit pótolni kell. Így az évelőket évről évre ki kellene ásni a feltöltés előtt.
Mivel magaságyásaink kapacitása véges, azt érdemes még átgondolnunk, hogyan osszuk be jól a helyet. Így például nem feltétlenül burgonyatermesztésre szánjuk őket, mert „igényesebb” növényeket is nevelhetünk bennük. Slágernövények, amelyek gyönyörűen fejlődnek magaságyásban: a paprika, a paradicsom, az uborka. A helyigényes zöldségek – például a tökfélék, a cukkini – ültetését szintén az előbbi szempontból érdemes értékelni.

Az említetteken kívül azonban tényleg szinte minden jól érzi magát a magaságyásban, ahol ráadásul a szezon is hosszabb lehet, mint szabadföldön. Mivel a magaságyás különösebb talaj-előkészítő munkát nem igényel, korábban indulhat az idény. Vetni akár már február végén, március elején elkezdhetünk. Ha nagyon tartunk a talaj menti fagyoktól, védekezhetünk üveg- vagy fóliatakarással (például bontott ablaküveget helyezhetünk az ágyásra). A szerves anyagok bomlása során hő keletkezik, ez belülről „fűti” az ágyást, aminek a késő őszi időjárás viszontagságai sem ártanak. Én például még a hetekben is szüreteltem friss paprikát, paradicsomot, és az utóveteményként beérett saláta, retek, répa, cékla is elvannak az ágyásokban.
Még véletlenül sem. A tápanyag-utánpótlást a bomló szerves anyag biztosítja, illetve az utántöltéshez használt komposzt. A magaságyások biológiai kiskertek, semmiképp nem szerencsés a folyamatokba vegyszerekkel beavatkoznunk. Növényvédelmünk elsősorban megelőző jellegű, és a magaságyás szerkezeti sajátosságaiból is adódik. Csigatámadástól például bizonyára nem kell tartanunk a salátaültetvényben. A levegőből érkező kártevőkre viszont számíthatunk. Növényeink erősítése a cél. Már az ültetőközeg optimalizálásával ideális körülményeket biztosítunk a növények fejlődéséhez, és támogatjuk a jótékony talajlakó élőlények munkáját. Az ágyásokba vegyszermentesen nevelt, jól kondicionált, hazai viszonyokhoz edzett palántákat ültetünk. A szolgáltatásunknak az is része, hogy saját palántáinkat adjuk az ágyásokhoz.

A biológiai védelem alapja továbbá a megfelelő növénytársítás. Ez a kedvenc témám. A magaságyás mindig vegyes kultúrás. Váltakozó sorokba olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek vagy jótékonyan hatnak egymásra, vagy távol tartják a kártevőket, esetleg csalinövényként biztosítanak védelmet. Sokat kísérleteztem már ezzel, a tapasztalataimat komplett ültetési terv formájában adom át ügyfeleinknek. Ha mégis felüti a fejét valamilyen kártevő, akkor biológiai módszerekkel védekezünk: manuális irtással, csapdákkal, növényi levekkel, permetekkel.
Mindenkinek. Meglátásom szerint a konyhakert mindenkinek való, és szükséges is. A magaságyás lehetőség a konyhakert megvalósítására. Akár városi kiskertben, társasházak, intézmények belső udvarán, közösségi kertekben. Bárhol.
A magaságyás sok szempontból illeszkedik az aktuális trendekhez. Igyekszünk egészség- és környezettudatosan élni, tudatosan fogyasztani. Szeretünk magunk készíteni dolgokat, hogy ellenőrzött minőséget kapjunk. Az otthoni gasztroművészet is reneszánszát éli. Ebbe a képbe illesztve a konyhakert is (lehet) trendi, akárcsak a magunknak előállított zöldségből készített házi koszt. Mindehhez nem kell vidéken élnünk és nagy területen gazdálkodnunk. Nincs szükség kerti gépekre, szerszámokra, sőt különösebb szakértelemre sem. A magaságyások fenntartása, karbantartása könnyű, használatuk kényelmes. Egy esztétikusan kivitelezett magaságyás kertünk éke is lehet, és biztosan sok öröm forrása.
A vállalkozásom neve többek közt erre utal: gondoljunk a kertre, a zöldségtermesztésre másképp! Vessük el fixációinkat, amelyek szerint a kerti munka fáradságos, piszkos, időrabló! Magaságyásban kertészkedni sokkal inkább kikapcsolódás, feltöltődés, hobbi. Idősebb ügyfeleink számára pedig lehetőség, hogy a kor előrehaladtával se kelljen lemondaniuk a kertészkedés öröméről. Mert kertészkedni öröm! Mindnyájunkban dolgozik a természetes ösztön, hogy érintkezésben maradjunk élő környezetünkkel. Ha magunk nevelte zöldségeket fogyasztunk, ezáltal nagyobb összhangba kerülünk a természettel, és egészséges, ízletes táplálékhoz jutunk.
A MÁS Kert egy fiatal vállalkozás, és egyelőre csak helyben, Egerben és környékén vállalunk munkát. Van hová fejlődnünk, a magaságyás-építés számtalan lehetőséget rejt magában. Az egyik leghálásabb projektünk idén kétségkívül egy óvodakert kialakítása volt. Kisgyermekes anyuka lévén közel áll a szívemhez a gyermekek környezeti nevelése. Az a meglátásom, hogy a kertészeti ismereteknek hangsúlyosabb helyet kellene kapniuk a köznevelésben, az alapozás pedig már óvodás korban megtörténhet. A magaságyásos óvodakertek építését szeretnénk továbbvinni, kidolgozva pedagógiai módszertanát, tökéletesíteni a biológiai növényvédelmi rendszert.

Társadalmi munkával is szívesen támogatom a zöld ügyet. Szerencsére helyben akad hozzá partner is, az egri hulladékmentes bolt, a StopCsomagolás. Az üzlet csapatával nemrég lebonyolítottunk egy sikeres ruhacsereprogramot, amely népszerűségét tekintve felülmúlta elképzelésünket. Ez jó visszacsatolás, hogy igény van ilyen kezdeményezésekre, nekünk pedig nagyon sok ötletünk van. A jövőben bizonyára jelentkezünk még a fenntarthatóbb mindennapokat támogató programokkal, akciókkal.