Sok alapanyaggal próbálták már kiváltani a kőolaj-származékokból készülő, és mind nagyobb részben száműzni kívánt műanyagokat. Spanyol kutatóknak a paradicsom feldolgozása során keletkező szerves hulladékból sikerült bioműanyagot fejleszteni.
A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal.
A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy sűrítmény gyártása során feldolgozási hulladéknak számító paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából, és szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek belőle.
Ezek a bioműanyagok lehetnek víztaszítók, fluoreszkálóak, gyöngyházfényűek, vagy különböző színűek és árnyalatúak a fénynek való kitettségtől függően.
Ezen túlmenően ez a bioműanyag „okos csomagolás” készítésére is használható.
(Forrás: magyarmezogazdasag.hu Kép: pexels.com)