A tongai vulkånkitörés felmelegítheti a Földet
A tongai vulkånkitörés felmelegítheti a Földet

Az Ășj-zĂ©landi KĂŒlgazdasĂĄgi Ă©s KĂŒlĂŒgyminisztĂ©rium ĂĄltal közzĂ©tett kĂ©pen a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkĂĄn kitörĂ©se lĂĄthatĂł Tonga közelĂ©ben a Csendes-ĂłceĂĄn dĂ©li rĂ©szĂ©n 2015. januĂĄr 14-Ă©n. A  Science cĂ­mƱ folyĂłiratban csĂŒtörtökön, 2022. szeptember 22-Ă©n megjelent tanulmĂĄny szerint a vulkĂĄn több milliĂł tonna vĂ­zgƑzt lƑtt a magasba. A kutatĂłk becslĂ©se szerint az esemĂ©ny mintegy 5%-kal megemelte a sztratoszfĂ©rĂĄban* lĂ©vƑ vĂ­z mennyisĂ©gĂ©t.

A tudĂłsok most azt prĂłbĂĄljĂĄk kitalĂĄlni, hogy ez a sok vĂ­z hogyan hathat a lĂ©gkörre, Ă©s hogy bfolyĂĄsolja-e a Föld klĂ­mĂĄjĂĄt a következƑ Ă©vekben. A nagy kitörĂ©sek ĂĄltalĂĄban lehƱtik a bolygĂłt. A legtöbb vulkĂĄn nagy mennyisĂ©gƱ kĂ©nt bocsĂĄt ki, amely blokkolja a napsugarakat – magyarĂĄzta Matthew Toohey, a Saskatchewani Egyetem Ă©ghajlatkutatĂłja, aki nem vett rĂ©szt a tanulmĂĄnyban.

A tongai robbanĂĄs sokkal nedvesebb volt: A kitörĂ©s az ĂłceĂĄn alatt kezdƑdött, Ă­gy a szokĂĄsosnĂĄl sokkal több vizet tartalmazĂł fĂŒstfelhƑt lövellt fel. És mivel a vĂ­zgƑz hƑcsapdakĂ©nt ĂŒveghĂĄzhatĂĄsĂș gĂĄzkĂ©nt mƱködik, a kitörĂ©s valĂłszĂ­nƱleg emeli a hƑmĂ©rsĂ©kletet, ahelyett, hogy csökkentenĂ©, mondta Toohey. Karen Rosenlof, a Nemzeti ÓceĂĄn- Ă©s LĂ©gkörkutatĂł Hivatal klĂ­makutatĂłja, aki nem vett rĂ©szt a tanulmĂĄnyban, azt mondta, hogy szerinte a hatĂĄs minimĂĄlis Ă©s ĂĄtmeneti lesz. De a tudĂłsok szĂĄmĂĄra nehĂ©z biztosat mondani, mert mĂ©g soha nem lĂĄttak ilyen kitörĂ©st.

A Himawari-8 japĂĄn idƑjĂĄrĂĄsi mƱhold ĂĄltal kĂ©szĂ­tett mƱholdkĂ©pen a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai tenger alatti vulkĂĄn kitörĂ©se lĂĄthatĂł a csendes-ĂłceĂĄni Tonga ĂĄllamnĂĄl 2022. januĂĄr 15-Ă©n, szombaton.

Toohey szerint a vĂ­zgƑz nĂ©hĂĄny Ă©vig a felsƑ lĂ©gkörben marad, mielƑtt az alsĂł lĂ©gkörbe kerĂŒlne. Ezalatt az extra vĂ­z felgyorsĂ­thatja a lĂ©gkör ĂłzonvesztesĂ©gĂ©t is, tette hozzĂĄ Rosenlof.

A California Institute of Technology Jet Propulsion Laboratory kutatĂłcsoportja az Edinburgh-i Egyetem munkatĂĄrsaival egyĂŒttmƱködve bizonyĂ­tĂ©kot talĂĄlt arra, hogy a kitörĂ©s annyi vizet nyomhatott a lĂ©gkörbe, hogy fennĂĄll a lehetƑsĂ©ge annak, hogy gyengĂ­ti a Föld ĂłzonrĂ©tegĂ©t. A Geophysical Research Letters cĂ­mƱ folyĂłiratban megjelent, a phys.org ĂĄltal hivatkozott tanulmĂĄnyukban a csoport mƱholdak adatait tanulmĂĄnyozta, hogy megmĂ©rje, mennyi vĂ­z kerĂŒlt a lĂ©gkörbe, Ă©s Ășgy vĂ©lik, ez az ĂłzonrĂ©teg gyengĂŒlĂ©sĂ©hez vezethet. SzerintĂŒk a kitörĂ©s 10%-kal növelte a sztratoszfĂ©rĂĄban lĂ©vƑ vĂ­z mennyisĂ©gĂ©t, Ă©s az akĂĄr Ă©vtizedekig is ott maradhat.

A tegnap közzĂ©tett tanulmĂĄnyt kĂ©szĂ­tƑ Voemel csapata idƑjĂĄrĂĄsi ballonokra fĂŒggesztett mƱszerhĂĄlĂłzat segĂ­tsĂ©gĂ©vel becsĂŒlte meg a vulkĂĄn fĂŒstfelhƑjĂ©t. ÁltalĂĄban ezek az eszközök nem is tudjĂĄk mĂ©rni a vĂ­zszintet a sztratoszfĂ©rĂĄban, mert a mennyisĂ©g olyan alacsony, mondta Voemel. A mĂĄsik kutatĂłcsoport egy NASA mƱholdon elhelyezett mƱszerrel figyelte a robbanĂĄst. Voemel elismerte, hogy a mƱholdas felvĂ©telek a kitörĂ©s olyan rĂ©szeit is megfigyelhettĂ©k, amelyeket a lĂ©ggömb mƱszerei nem tudtak rögzĂ­teni, Ă­gy becslĂ©sĂŒk magasabb lett. Mindenesetre a tongai robbanĂĄs nem hasonlĂ­tott semmihez, amit a közelmĂșltban lĂĄttunk, Ă©s az utĂłhatĂĄs tanulmĂĄnyozĂĄsa Ășj ismereteket nyĂșjthat a lĂ©gkörĂŒnkrƑl.

(forrĂĄs: phys.org)

*A sztratoszfĂ©ra alsĂł hatĂĄra a tropopauza (7-17 km) Ă©s a sztratopauzĂĄig, (kb. 85 km magassĂĄgig) tart. MĂĄr az alsĂł sztratoszfĂ©rĂĄban is kb. ezerszer ritkĂĄbb a levegƑ, mint a troposzfĂ©rĂĄban, a tengerszinten.

(forrĂĄs: pte.hu)

search icon