Mikor kezdƑdik a tavasz? Íme, miĂ©rt kezdƑdik minden Ă©vszak kĂ©tszer.
Mikor kezdƑdik a tavasz? Íme, miĂ©rt kezdƑdik minden Ă©vszak kĂ©tszer.

Egyesek a Föld Naphoz viszonyĂ­tott helyzete alapjĂĄn szĂĄmĂ­tjĂĄk ki az Ă©vszakvĂĄltĂĄsokat, mĂ­g mĂĄsok az Ă©ves hƑmĂ©rsĂ©kleti ciklusokat veszik figyelembe. A meteorolĂłgusok minden Ă©vben mĂĄrcius elsejĂ©n ĂŒdvözlik a tavasz Ă©rkezĂ©sĂ©t, mĂ­g mĂĄsok azt ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy a tavasz valĂłjĂĄban nĂ©hĂĄny hĂ©ttel kĂ©sƑbb kezdƑdik a napĂ©jegyenlƑsĂ©ggel. TehĂĄt mikor is kezdƑdnek az Ă©vszakok?

Az Ă©vszakokat kĂ©tfĂ©lekĂ©ppen hatĂĄrozhatjuk meg. BeszĂ©lhetĂŒnk csillagĂĄszati Ă©vszakokrĂłl, amelyek a Föld Nap körĂŒli forgĂĄsĂĄnak helyzetĂ©n alapulnak, Ă©s meteorolĂłgiai Ă©vszakokrĂłl, amelyek az Ă©ves hƑmĂ©rsĂ©kleti ciklusokon nyugszanak. MindkettƑ tavaszra, nyĂĄrra, Ƒszre Ă©s tĂ©lre osztja az Ă©vet, de mindegyiknĂ©l kissĂ© eltĂ©rƑ kezdƑ Ă©s zĂĄrĂł dĂĄtummal. 

CsillagĂĄszati Ă©vszakok esetĂ©ben elƑszƑr a napĂ©jegyenlƑsĂ©grƑl kell szĂłt ejteni, ami fĂ©lĂ©vente, tavasszal Ă©s Ƒsszel következik be, amikor a Nap közvetlenĂŒl az EgyenlĂ­tƑ fölött helyezkedik el. A napĂ©jegyenlƑsĂ©g idejĂ©n a bolygĂł nagyjĂĄbĂłl fele vilĂĄgos, mĂ­g a mĂĄsik fele sötĂ©t. Az Ășj Ă©vszak elƑrehaladtĂĄval a Nap helyzete tovĂĄbb vĂĄltozik Ă©s attĂłl fĂŒggƑen, hogy melyik fĂ©ltekĂ©n Ă©lĂŒnk, a napfordulĂł elĂ©rkezĂ©sĂ©ig a nappalok fokozatosan vilĂĄgosabbak vagy sötĂ©tebbek lesznek. A napfordulĂłk jelzik az Ă©v legvilĂĄgosabb Ă©s legsötĂ©tebb napjait.

Az Ă©vszakok mĂ©rĂ©sĂ©nek ez a mĂłdszere azonban nĂ©mi kihĂ­vĂĄst jelent. A napĂ©v körĂŒlbelĂŒl 365,2422 földi nap, ami lehetetlennĂ© teszi, hogy bĂĄrmely naptĂĄr tökĂ©letesen összehangolĂłdjon a Föld Nap körĂŒli forgĂĄsĂĄval. Ennek eredmĂ©nyekĂ©nt a csillagĂĄszati Ă©vszakok minden Ă©vben valamelyest eltĂ©rƑ napokon Ă©s idƑpontokban kezdƑdnek.

A meteorolĂłgiai Ă©vszakok sokkal egyszerƱbbek, mint a csillagĂĄszati Ă©vszakok. A naptĂĄri Ă©vet nĂ©gy Ă©vszakra osztjĂĄk, amelyek mindegyike pontosan hĂĄrom hĂłnapig tart, Ă©s az Ă©ves hƑmĂ©rsĂ©kleti cikluson alapulnak. A tĂ©l az Ă©v leghidegebb hĂĄrom hĂłnapjĂĄt, a nyĂĄr a legmelegebb hĂĄrom hĂłnapot, a tavasz Ă©s az Ƒsz pedig a fennmaradĂł ĂĄtmeneti hĂłnapokat jelöli. A Föld Ă©szaki fĂ©ltekĂ©jĂ©n ez azt jelenti, hogy az egyes Ă©vszakok kezdƑnapja mĂĄrcius 1. (tavasz), jĂșnius 1. (nyĂĄr), szeptember 1. (Ƒsz) Ă©s december 1. (tĂ©l). A dĂ©li fĂ©ltekĂ©n pedig az Ă©vszakok fordĂ­tottak, tavasz az Ƒsszel, tĂ©l a nyĂĄrral cserĂ©l helyet.

A meteorolĂłgiai Ă©vszakok kiszĂĄmĂ­thatĂłsĂĄga lehetƑvĂ© teszi a meteorolĂłgusok szĂĄmĂĄra az elƑrejelzĂ©sekhez szĂŒksĂ©ges összetett statisztikai szĂĄmĂ­tĂĄsok elvĂ©gzĂ©sĂ©t Ă©s az Ă©vszakok egymĂĄssal valĂł összehasonlĂ­tĂĄsĂĄt. 

A tavasz elsƑ napja tehĂĄt nem mĂĄrcius 1-je vagy a tavaszi napĂ©jegyenlƑsĂ©g, hanem mindkettƑ.

(ForrĂĄs: nationalgeographic)  

search icon