A balatoni strandok varázslatos újragondolása

A balatoni strandok varázslatos újragondolása
A balatoni strandok varázslatos újragondolása

Hosszú évtizedek óta ugyanazt értjük balatoni strandok alatt: burkolt partfalak, vendéglátó pavilonsorok és lekövezett strandfelületek. Most egy merőben új elképzelés teheti egyben élhetővé és környezetbaráttá a magyar tenger strandjait.

Tavaly írt ki pályázatot Keszthely város önkormányzata az MMA Építőművészeti Tagozatával közösen, a helyi parti területek fejlesztésére. Az egyik pályamű hazánkban egészen újszerű elképzelésekkel formálná át a partszakaszt, és noha nem nyerte meg a pályázatot, de különdíjjal jutalmazták.

A GUBAHÁMORI építésziroda terve szerint a strandot úgy alakítanák át, hogy annak fókuszában a Balaton természetes védőzónájának visszaállítása, a nádasokkal tarkított, fás, bokros élőhelyek térnyerése áll.

Az elképzelés nem kizárólag az idegenforgalom igényeit veszi számításba – grafika: GUBAHÁMORI építésziroda

Elképzelésük szerint, miközben összeomlás határán léteznek a természetes élőhelyek, az ember uralta környezettel, a mesterséges territóriummal, a mindent beépítő, folytonosan terjeszkedő, térnyerő gondolkodásmóddal, kultúrával van a gond.

Hámori Péter és Guba Sándor terve azt is célozza tehát, hogy átformálja az emberek igényeit és gondolkodásmódját, miközben az ember-természet egyensúlyt igyekszik megvalósítani. Az Index az alábbi pontokban foglalta össze a terv leglényegesebb elemeit:

  • A vasút–Balaton-part közötti zóna autómentes övezet lenne. Kizárólag emberi erővel hajtott járművekkel (kerékpár, segway) lehetne behajtani.
  • A zegzugos, kanyargó vízpart sokkal hosszabb lenne (1,8 kilométer a mostani ötszáz méter helyett).
  • Az új strand ingyenes lenne. Ezzel is reagálnának a Balaton-szerte egymás után bezáró szabadstrandok kirekesztő jelenségére. A kieső bevételeket önkormányzati hatáskör alá vont vízisporteszköz-kölcsönzés, masszázs, szaunapavilon-üzemeltetés pótolná.
  • A kevés kiszolgálópavilon (mosdó, öltöző, szauna, masszázsfülke, iszapterápia) az elbontott épületek és csúszdák anyagából épülne fel, csökkentve az építési hulladékot.
A strand sokkal tagoltabb, ami az élővilágnak is jót tesz – grafika: GUBAHÁMORI építésziroda

Egyes európai országokban már készültek hasonló elgondolások alapján strandok, így egyáltalán nem elrugaszkodott az építészek elképzelése, sőt a tervek minden eleme megvalósítható. Az építészek most olyan balatoni önkormányzatot keresnek, amely megvalósítaná a tervüket.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Index)

search icon