Még egy ok, hogy a Balatonra menj nyaralni

Még egy ok, hogy a Balatonra menj nyaralni
Még egy ok, hogy a Balatonra menj nyaralni

A népszerű nyaralóhelynek számító indonéz Bali-szigetének strandjait szó szerint elárasztja a műanyagszemét, melyet a tenger mos partra. Szakértők szerint a helyzet évről-évre romlik.

A hatóságok nehezen tudják kezelni a helyzetet, melyet a helyi hulladékgazdálkodás problémai tovább súlyosbítanak. A múlt héten két nap alatt mintegy 90 tonna szemetet gyűjtöttek össze három strandról, de mivel az utánpótlás szinte folyamatos, a munka eredménye nem marad meg hosszú távon.

Bali fekvése és a környék időjárási sajátosságai miatt egyébként is jobban kitett a szennyezésnek, a nyugati szelek és az éves monszun is a partok felé sodorják a műanyaghulladékot, azonban szakértők szerint a partra kerülő műanyag folyamatosan növekvő mennyisége összhangban áll a műanyag gyártásának globális növekedésével is.

A pedig probléma nem korlátozódik Indonéziára, az egész világon egyre nagyobb problémát jelent. Egy EU-s szakértői anyag szerint 2050-re több műanyag lehet a tengerekben, mint hal, ha nem változtatunk drasztikusan a műanyaggyártás volumenén és a hulladékgazdálkodási rendszereken.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(napi.hu)

search icon