A bélflóra titkai, amelyekről még sosem hallottál – Podcast

A bélflóra titkai, amelyekről még sosem hallottál – Podcast
A bélflóra titkai, amelyekről még sosem hallottál – Podcast

A Holnapután podcast legújabb epizódjában Mirgai Zita, dietetikus és táplálkozási tanácsadó volt a vendégünk, akivel a táplálkozásról, a bélflóráról és a testi-lelki egyensúlyról beszélgettünk. Ha azt gondoljuk, hogy az egészséges életmód a kalóriák számolgatásában, a „jó” és a „rossz” ételek listázásában merül ki, ideje újragondolnunk az egészet. Zita közérthetően, mégis szakszerűen vezetett be minket abba a világba, ahol a rostok, a mikrobák, az alvásminőség és a tudatosság nemcsak divatszavak, hanem valódi lépcsőfokok a fenntartható egészség felé vezető úton.

Ez az epizód rávilágít arra, hogy az egészség nem különálló elemekből áll, hanem egy finoman összehangolt rendszer, ahol a táplálkozás, a mentális állapot, a stressz és az önmagunkkal való kapcsolat mind számítanak. Mirgai Zita szemléletformáló megközelítése segít abban, hogy ne szabályokat kövessünk, hanem megértéssel és figyelemmel éljünk önmagunkhoz és a testünkhöz méltón.

A beszélgetés első részében Zita elmesélte, hogyan vált dietetikussá, és milyen út vezetett odáig, hogy ma embereket kísér az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élet felé vezető úton. Szóba került az is, miben más egyéni tanácsadással foglalkozni, mint nagyobb rendszerben dolgozni, és hogyan lehet jól megszólítani azokat, akik változást szeretnének elérni, akár fizikai, akár szellemi szinten.

A második blokkban a bélmikrobiomról beszélgettünk, valamint arról, hogy milyen hatással van ez az egész testünk működésére. Zita elmagyarázta, hogyan tudjuk ételeinkkel támogatni vagy épp gyengíteni a belső ökoszisztémánkat, továbbá felvázolta a stressz és az alvásminőség hatását is a bélflórára rendszerére. Nem lehet egyetlen szuperélelmiszerrel „megmenteni” a bélflórát, a változatos, rostban gazdag étrend az egyik legfontosabb alap.

Rostok, rostok és rostok.
Kép: canva

A harmadik részben Zita a stressz táplálkozásra gyakorolt hatásait segített megérteni. Külön beszéltünk arról, hogy a tartós stressz hogyan hat a hormonháztartásra, milyen mechanizmusokon keresztül befolyásolja az étvágyat, az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Megvizsgáltuk azt is, hogyan vezethetnek ezek a folyamatok emésztési panaszokhoz, testsúlyváltozáshoz vagy épp étkezési zavarokhoz, és hogy ezek mögött gyakran nem a táplálkozás hibája áll, hanem a megfelelő stresszkezelés hiánya.

Az adás záró szakaszában Zita a tudatos táplálkozás fontosságáról beszélt, valamint azokról a tipikus félreértésekről, amelyekkel tanácsadói munkája során rendszeresen találkozik. Szó esett a diétával kapcsolatban keringő tévhitekről, az influenszerek hatásának veszélyeiről, valamint arról, hogyan segíthet ebben a zajban eligazodni egy hozzáértő szakember. Aki pedig többet szeretne hallani a tudatos táplálkozásról és a bélmikrobiomról, mindenképpen kattintson a fenti linkre, és hallgassa végig a Holnapután adását!

Kiemelt kép: canva

search icon