A biogáztól az állatmenhelyig – mi lesz a boltokban lejáró zöldségekkel és gyümölcsökkel?

A biogáztól az állatmenhelyig – mi lesz a boltokban lejáró zöldségekkel és gyümölcsökkel?
A biogáztól az állatmenhelyig – mi lesz a boltokban lejáró zöldségekkel és gyümölcsökkel?

Érezhetően egyre drágábbak a zöldségek és gyümölcsök, így egyre fontosabb szerepet kap az, hogy kevesebb élelmiszert dobjunk ki, és a sérült, lejárati idejükhöz közeledő termékeket is megmentsük.

Nagy-Britanniában az élelmiszerpazarlás ellen bevezetett Too Good To Go nevű alkalmazás a sérült vagy lejárati idejükhöz közeledő termékeket gyűjti össze, ezeket a csomagokat a vásárlók darabonként 3,3 fontért (nagyjából 1600 forintért) vásárolhatják meg az alkalmazáson keresztül, majd az üzletben vehetik át azokat. A turpisság az, hogy a vásárlók nem ismerik a csomagok tartalmát, azonban mindegyik legalább 10 font, azaz több mint 4800 forint értékű élelmiszert tartalmaz.

Vajon mi a helyzet idehaza?

A Penny üzleteiben a kevésbé friss termékeket leárazzák, vagy többek között a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével juttatják el a rászorulók részére.

Az Aldi áruházakban az üzletvezetés minden nap, óránként ellenőrzi a zöldség-gyümölcs frissességét, majd leválogatja a már nem megfelelő termékeket. Az üzlet mérlegeli, hogy a szelektált termék emberi fogyasztásra alkalmas-e még, vagy az állatkerteknek, őstermelőknek adható oda, esetlegesen minőségi kifogás miatt leselejtezi azt. Az Aldi is együtműködik az Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

A Spar egyedül a gomba esetében alkalmazza azt, hogy a csomagoláson nem tüntet fel minőségmegőrzési időt, a többi terméken a csomagolás napja szerepel. Hasonlóan a Lidl sem tüntet fel a zöldségek és gyümölcsök csomagolásán minőségmegőrzési időt: a csomagolt termékeknél (pl. gombák, saláták) a csomagolás ideje látható. Az áruházakban a kiskerlánc válasza szerint külön frissességfelelősök figyelik a zöldségeket és gyümölcsöket.

Azok a termékek, amelyek kikerülnek az értékesítésből, de még emberi fogyasztásra alkalmasak, a Lidl élelmiszermentési programjának keretében rászorulókhoz jutnak el karitatív partnerszervezetek segítségével. Az emberi fogyasztásra már nem javasolt zöldségeket és gyümölcsöket állatkerteknek, állatsimogatóknak és vadásztársaságoknak adományozza az áruházlánc, ami pedig ennek ellenére is megmaradna, az biogáz üzemben, valamint komposztálás során kerül újrahasznosításra.

A Tesconál az a szabály, hogy ha egy termék közeli lejárati idejű, árkedvezményt állítanak be rá. Amennyiben egy zöldség vagy gyümölcs emberi fogyasztásra még alkalmas, de már nem eladható, akkor élelmiszermentő program keretében jótékonysági szervezeteknek adják át a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereként. Ha a termék emberi fogyasztásra már nem alkalmas, akkor azt állatmenhelyeknek adományozzák. A megmaradt termékek egy része pedig a biogáz üzemekben energiaként hasznosul újra.

Az Auchan is első körben kiárusítja a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket, majd amennyiben emberi fogyasztásra alkalmasak, karitatív szervezeteken keresztül juttatják el a rászorulókhoz.

(Forrás: hvg.hu Kép: pexels.com)

search icon