
A dió az egyik legkedveltebb őszi-téli gyümölcsünk, a karácsonyi süteményeket sem lehet elképzelni nélküle. De nézzük meg, miként védekezhetünk a dióburok-fúrólégy ellen, hogyan komposztálhatjuk a diófa leveleit, és mi mindenre jók a dió részei!
EmlĂ©kszem, hogy amikor kisgyerek voltam, állt egy diĂłfa a nyaralĂłnk elĹ‘tt, amit mĂ©g nagyapám ĂĽltetett – az unokáinak, mivel annyira lassan nĹ‘. Emellett mĂ©g az is rendkĂvĂĽl változĂł, hogy melyik Ă©vben mennyit terem. MĂ©gis vannak országok, ahol ennek ellenĂ©re akár több száz hektáros diĂłfaĂĽltetvĂ©nyek vannak, mint pĂ©ldául Kirgizisztánban.
Hazánkban erre nincs lehetĹ‘sĂ©g, arra azonban igen, hogy magunk is hozzájussunk mindahhoz, amit egy diĂłfa adhat. Mert nem csak a termĂ©s a lĂ©nyeg! A diĂł leveleit rĂ©gen gyulladáscsökkentĂ©sre használták, mivel csersavtartalma igen nagy. Fája rendkĂvĂĽli bĂştoralapanyag, fĹ‘leg belsĹ‘, sötĂ©t szĂnű gesztje. Az Ă©rett, fárĂłl lehullĂł termĂ©s barna hĂ©ja pedig hajfestĂ©sre is alkalmas!
A még éretlen zöld dióból készül a legeslegfinomabb pálinka.
A dió metszése
Nagyon fontos, a diĂł kivĂ©tel, tavasszal nem metsszĂĽk meg, mert ilyenkor tĂşl nagy a növĂ©nyben az Ăşgynevezett turgornyomás (a nedvek nyomása). A diĂłt csak nyár vĂ©gĂ©n, szeptember elejĂ©n lehet metszeni. Ha ezt tavasszal tennĂ©nk, a növĂ©ny tĂşl sok nedvet veszĂtene, Ă©s fĂ©lĹ‘, hogy a metszĂ©st nagyon megsĂnylenĂ©. Ha ritkĂtani akarjuk, ezt mĂ©g Ĺ‘sszel tegyĂĽk meg! MinĂ©l távolabb vagyunk a tavaszi vegetáciĂł indulásátĂłl, annál biztonságosabb a metszĂ©s, mert ilyenkor a legalacsonyabb a fában a nyomás.
A dióburok-fúrólégy elleni védekezés
Érdemes megemlĂteni azt is, hogy az egyre terjedĹ‘ diĂłburok-fĂşrĂłlĂ©gy ellen hogyan vĂ©dekezhetĂĽnk. Az Agrárszektor cikke szerint a rovar lárvája a földben telel át, ahova a fertĹ‘zött Ă©s a földre hullott diĂłval jut. Épp ezĂ©rt kiemelten fontos, hogy diĂłhullás idejĂ©n megprĂłbáljuk megakadályozni a talajba jutásukat. A diĂłhullás idĹ‘szakában Ă©rdemes valamilyen talajtakarást vĂ©gezni a fák alatt: mulcsozni vagy fĂłliával takarni; eközben a lehullott diĂłkat a lehetĹ‘ leggyorsabban prĂłbáljuk felszedni!
FotĂł: agroinform
Ne félj a diólevelektől!
A diĂłfa levelĂ©ben a juglon nevű anyag találhatĂł meg nagyobb mennyisĂ©gben, amely egy aromás vegyĂĽlet. Allelopátiás tulajdonsága gátolja más növĂ©nyek növekedĂ©sĂ©t Ă©s csĂrázását, azonban ez messze nem annyira erĹ‘s hatás, mint amilyennek a közhiedelem tartja: a diĂłfa alatt is van bĹ‘ven Ă©let!
Sokan meg vannak gyĹ‘zĹ‘dve arrĂłl, hogy a diĂłfák leveleivel azonkĂvĂĽl, hogy elĂ©getik, nem lehet kezdeni semmit a bennĂĽk találhatĂł mĂ©reganyag miatt. Ez azonban a lehetĹ‘ legrosszabb, amit tehetĂĽnk, ráadásul sok esetben tilos is.
Fotó: www.youtube.com – Szebenyi Péter
Ráadásul az anyag nĂ©hány hĂłnap alatt teljesen lebomlik, Ăgy a leveleket lĂ©nyegĂ©ben a többi falevĂ©lhez hasonlĂł mĂłdon hasznosĂthatjuk a kertĂĽnkben. Ahogy Megyeri Szabolcs kertĂ©sz mondja a diĂłlevĂ©lrĹ‘l: „kisebb mennyisĂ©get gond nĂ©lkĂĽl komposztálhatunk, nagyobb mennyisĂ©g esetĂ©n – mondjuk koros, nagy termetű fárĂłl lehullĂł lombnál – a leveleket már Ă©rdemes nĂ©hány hĂłnapig kĂĽlön tárolni, ezt követĹ‘en pedig a már meglĂ©vĹ‘ komposztunk barna rĂ©szekĂ©nt a megfelelĹ‘ rĂ©tegbe kerĂĽlhet”.
Jó gyűjtögetést!
Kiemelt kép: canva