A fák között eltöltött idő segítheti a gyerekek agyfejlődését
A fák között eltöltött idő segítheti a gyerekek agyfejlődését

A gyerkekek fejlődése során az agyukban lévő neuronok (idegsejtek) úgy ágaznak el, mint a fák. A kutatások azt mutatják, hogy ha a valóságban is lombok közelében vagyunk, az segítheti a neurális fejlődést. Egy a Nautre folyóiratban megjelent longitudinális tanulmány, amelyet 3568 londoni diák körében végeztek 9 és 15 éves kor között, azt találta, hogy azok a gyerekek, akik több időt töltöttek erdő közelében, serdülőkorukban jobb kognitív teljesítményt és mentális egészséget mutattak. Másfelől úgy tűnt, hogy más természeti környezetek, például a füves területek vagy a tavak és folyók nem voltak ugyanilyen hatással.

Ezek az eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük, hogy a természeti környezet típusai fontos védőfaktorok a serdülők kognitív fejlődésében és mentális egészségében, és azt sugallják, hogy nem minden természeti környezet típus egyformán járulhat hozzá ezekhez az egészségügyi előnyökhöz.

írják a szerzők.

Nem ez az első eset, hogy a kutatók különös kapcsolatot találnak a fák jelenléte és az emberi lelkiállapot között:

  • Az Egyesült Államokban és Dániában a gyermekek körében végzett országos járványügyi vizsgálatok kimutatták, hogy a lakóövezetekben található zöld területek összefüggnek a mentális egészségügyi problémák későbbi életkorban jelentkező alacsonyabb kockázatával.
  • Az Egyesült Királyságban hasonló tanulmányok szerint a zöldebb városrészekben élő gyermekek jobb térbeli munkamemóriával rendelkeznek.

A gazdag környezetről köztudott, hogy formálja az emberi agyat, de még mindig nem világos, hogy a zöld területek – és különösen a fák – miért tűnnek olyan hatásosnak a fiatal elmékre. Egyes kutatások szerint a zöld területek valóban összefüggnek az agy szerkezeti változásaival, beleértve a fehér és szürkeállomány növekedését, valamint az érzelmek szabályozásában segítő amigdala pozitív változásait. Ezek a változások tehát felelősek lehetnek a megfigyelhető kognitív és mentális egészségügyi hatások egy részéért.

De úgy tűnik, hogy a fák olyan dolgokra is képesek, amire más növények nem. Az új brit tanulmányhoz hasonlóan más kutatók is azt találták, hogy csak a fák, nem pedig a fű kapcsolódik a mentális egészség javulásához. Talán a fák ágain található fraktálmintázatokhoz van köze. Már gyerekkorunkban is kimutatták, hogy az emberek veleszületett módon értékelik ezeket a formákat, és ez is része lehet annak, ami megnyugtatja az elménket, és felélénkít bizonyos pályákat az agyunkban.

Ennek az új londoni tanulmánynak is vannak persze limitációi, ugyanis a résztvevők több mint fele olyan család tagja volt, amelynek szülei vezetői vagy hivatásos foglalkozásúak voltak. Egy 2019-ben megjelent tanulmány azt állítja, hogy bár azok a gyerekek, akik zöldövezetben nőnek fel, valóban jobban teljesítenek a kognitív teszteken, mint társaik, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fáknak köszönhetjük. A társadalmi-gazdasági tényezők is befolyásoló szerepet játszhatnak a gyermekek fejlődésében, és lehet, hogy összekeverjük a kettőt. A zöldterület azáltal is hatással lehet az elménkre, hogy menedéket nyújt a hőség, a város zaja vagy akár a környezetszennyezés elől.

(Science Alert)

(fotó: pexels – Amber Faust)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon