A fenntartható növényi elefántcsont újjáéled a divatban
A fenntartható növényi elefántcsont újjáéled a divatban

Ahhoz, hogy a társadalom valóban megszabaduljon a műanyagoktól való függéstől, olyan alapanyagokra van szükség, amelyekből természetes és megújuló alternatívákat lehet fejleszteni és gyártani. Az egyik olyan forrás, amely számos területen helyettesítheti a műanyagot, a növényi elefántcsont, amit már az 1800-as évek óta használnak, és az ecuadori kultúra nagy részét képezi; most pedig újjáéledőben van, különösen a divatiparban.

A növényi elefántcsont, más néven Tagua egy kemény, műanyagszerű anyag, amelyet bizonyos pálmafajok magjából készítenek. A műanyag, az elefántelefántcsont, a szarv vagy más állati anyagok helyett felhasználható különféle tárgyak, például gombok, sakkfigurák, dominók, ékszerek és hangszerek készítéséhez.

Az elefánt agyarából származó elefántcsontot használták általánosan évszázadokon át a gombok készítéséhez, majd az 1800-as évek végén egyre több gyártó kezdett növényi elefántcsontot használni helyette. Egy időben az Egyesült Államokban az összes új gomb mintegy 20 százalékát növényi elefántcsontból készítették. Ez persze megváltozott, amikor a 20. század közepén a műanyag átvette az uralmat. De az elmúlt évtizedekben, ahogy egyre többen ismerik fel, hogy fel kell hagyni a műanyaggal, a divatcégek ismét a növényi elefántcsont gombok felé fordulnak.

Az ecuadori partvidék kikötővárosaiban gyűjtik be az alapanyagot, ahol az ecuadori elefántcsontpálmán termő gubókban nőnek a Tagua-virágok, amikről a hangyák tulajdonképpen leeszik a magok héját, így a magok készen állnak a begyűjtésre. A betakarítás után a szemeket a napon hagyják megszáradni, majd a mesteremberek meghámozzák, felszeletelik és gombokká formálják. Ezután a lyukakat kifúrják, majd a gombokat organikus növényi festékekkel befestik.

A Tagua-diót az teszi annyira fenntartható választássá, hogy egész évben rendelkezésre áll, biológiailag teljesen lebomló – semmi sem megy kárba. A gombok előállítása során keletkező esetleges hulladékot visszanyerik és eladják bőrápoló cégeknek, amelyek ezeket a hulladékokat töltőanyagként használják fel.

Forrás (greenmatters)

search icon