A Föld belső magja megállt, majd visszafelé kezdett forogni
A Föld belső magja megállt, majd visszafelé kezdett forogni

Nagyjából egy évtizede történhetett, hogy bolygónk szilárd, belső magja korábban nem tapasztalt módon kezdett viselkedni.

Minderre a Pekingi Egyetem kutatói, Ji Jang és Csiaodong Szong derített fényt, akik a földrengések szeizmikus hullámai révén vizsgálták meg a Föld belső szerkezetét. A kutatási adatok az 1960-as évektől 2021-ig terjedő periódust ölelték fel – írja az IFLScience cikke nyomán a 24.hu.

A Nature Geosciences tudományos folyóiratában megjelent tanulmány szerint 2009 körül a mag azon része, amely korábban jelentősen változott, hirtelen nagyon kis módosulást kezdett el mutatni. Erről gondolják úgy a kutatók, hogy a belső mag forgásának megállására utalhat.

Az adatok alapján az 1970-es évek elején is hasonlóan komoly változások játszódhattak le, ez pedig az sugallja, hogy a forgásirány változásában ciklikusság lehet.

Mint írják, a Föld legbelső részét egy folyékony réteg választja el a bolygó többi részétől, ezért képes külön forogni. Ezt a mozgást a külső mag által generált mágneses mező, valamint a köpeny gravitációja szabályozza.
A forgás irányával és sebességével kapcsolatban megoszlik a szakértők véleménye.

Ami viszont biztos, hogy a mag nagy hatást gyakorol a felszínre. A külső mag viselkedése például alapjaiban határozza meg a mágneses mezőt, amely védi az életet az űrből érkező veszélyes sugárzással szemben.

search icon