Mostantól bárki beleolvashat Darwin magánkönyvtárába
Mostantól bárki beleolvashat Darwin magánkönyvtárába

Sokáig azt hitték, kevesebb mint 1500 kötet maradt csak fenn a híres természettudós, Charles Darwin összegyűjtött könyvei közül, ám most egy történészekből álló csoportnak ennél jóval több példányt sikerült felkutatnia. A javarészt biológiai és geológiai témájú kötetekhez, illetve az egyéb iratokhoz mostantól bárki hozzáférhet az interneten keresztül, és azokat teljes terjedelmükben elolvashatja.

Kéziratok, levelek és naplók is elérhetők abban az online könyvtárban, amelyet Charles Darwin hagyatékának digitalizálásával hozott létre egy, a Szingapúri Egyetem vezette konzorcium. John van Wyhe történész és munkatársai az elmúlt 18 évben összegyűjtötték mindazt, ami Charles Darwin könyvtárából a természettudós 1882-es halálát követően megmaradt.

A tudományos közhiedelem sokáig úgy tartotta, hogy mindössze 1480 kötet élte túl az elmúlt másfél évszázad hányattatásait, ám van Wyhe és kollégái kitartó kutatómunkájának köszönhetően a publikussá tett, 300 oldalas katalógus 9300 hivatkozást, 7350 címet és 13 ezer kötetet tartalmaz. A gyűjtőmunkát Darwin kartondobozokban tárolt, kézírásos katalógusai alapján végezték a kutatók, referenciaként használva egy 1875-ben készített másik lajstromot.

A mostantól bárki számára szabadon elérhető művek túlnyomó része – nem meglepő módon – biológiai és geológiai témájú, de számos földrajztudományi, nyelvészeti, filozófiai, pszichológiai és teológiai könyv, cikk is helyet kapott a gyűjteményben.

Darwin gyűjtötte mások mellett John Stuart Mill és Auguste Comte filozófiai műveit, de megvolt neki a programozható számítógép egyik első koncepcióját kidolgozó Charles Babbage polihisztor több műve is.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon