Evolúciós választ adnak az afrikai elefántok az orvvadászatra
Evolúciós választ adnak az afrikai elefántok az orvvadászatra

A Gorongosa Nemzeti Park elefántjai között egyre gyakoribbak az agyarnélküli egyedek. A szakértők szerint ez az állatfaj evolúciós reakciója az orvvadászatra.

Egy kutatócsoport lett figyelmes az egyre több agyarnélküli elefántra a mozambiki nemzeti parkban. Megállapításuk szerint pedig mindennek a múltbéli, illegális elefántcsont-vadászathoz lehet köze – írja az Origo a Science News cikke alapján.

Az 1977 és 1992 között zajló mozambiki polgárháború idején a hadseregek komoly elefántvadászatokat tartottak, amelyek célja az állatok húsa és értékes agyara volt.

Ennek következtében a Gorongosa Nemzeti Park elefántjainak bő 90%-a odaveszett, számuk tehát jelentősen lecsökkent. Ezzel párhuzamosan azonban az agyartalan nőstény afrikai elefántok aránya 18%-ról 51%-ra emelkedett.

Úgy tűnik tehát, hogy a hosszú évekig tartó orvvadászat miatt az agyarnélküli élet evolúciós szempontból kifizetődőbbnek bizonyul a Gorongosa Nemzeti Parkban. Az agyaras egyedek kiválasztódása két évtizeden belül megváltoztatta az elefántcsordák összetételét, így ma már jóval több az agyar nélkül élő elefánt a területen. Az agyarnélküliség ráadásul generációról generációra öröklődik, így az evolúciós változás valószínűleg az orvvadászat enyhülése ellenére is megmarad a jövő elefántjai között.

Annak, hogy az orvvadászat megváltoztatta a Gorongosa Nemzeti Park elefántjainak fizikai állapotát, egyelőre felmérhetetlen következményei lehetnek az állatok jövőjére nézve. Az agyar ugyanis korántsem díszként funkcionál rajtuk, hiszen azzal ásnak a földben, víz után kutatva, illetve annak segítségével hántják le a fák kérgét is, amelyet ezt követően elfogyasztanak. A kutatók tehát aggodalmasan teszik fel a költői kérdést: mi történik, ha az elefántok képtelenek lesznek elvégezni ezeket a számukra létfontosságú feladatokat?

Forrás: Origo
Kiemelt kép: Canva

search icon