Mindkét afrikai elefántfajra rávetül a kihalás árnyéka
Mindkét afrikai elefántfajra rávetül a kihalás árnyéka

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája eddig egyként kezelte az Afrikában élő két elefántfajt. A most frissített besorolás szerint mindkét faj a veszélyeztetett állatok csoportjába tartozik.

Kevésbé közismert, hogy Afrikában két elefántfaj is él. A mindenki által ismert afrikai elefánt, mely a Föld legnagyobb és legerősebb szárazföldi állata, és főképp a szavannák lakója és a jóval kisebb erdei elefánt, mely a kontinens középső vidékének trópusi esőerdeiben él.

Ahogy sokáig a tudomány is, úgy az IUCN is egy fajként sorolta be őket, most viszont külön besorolást kaptak. Ennek megfelelően az afrikai elefánt a veszélyeztetett, míg az erdei elefánt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került.

Az IUCN legutóbb 2008-ban értékelte az Afrikában élő elefántokat, akkor még csupán a sebezhető csoportba kerültek összesített számuk alapján. Az utóbbi időben azonban egyre növekedett az olyan bizonyítékok és kutatások száma, melyek azt mutatták, hogy a kontinens elefántjai valójában két külön fajt alkotnak.

Habár a két faj elterjedési területe szinte alig fedi egymást, nagyon ritkán mégis előfordul, hogy szaporodnak, azonban erről kevés az információ. Az biztosra vehető, hogy a két faj között számos különbség van a vemhességük hosszától kezdve, az agyméretükön keresztül a fülük formájáig.

A két faj közti különbség valószínűleg nagyobb, mint amekkora különbség a tigrisek és az oroszlán között van.

– monda Dr. Alfred Roca genetikus

Az új kategorizálásnak természetvédelmi szempontból van különösen nagy jelentősége, mert így fény derült arra, hogy mekkora gondban van külön-külön a két faj.

Az új értékelés szerint az erdei elefántok száma az elmúlt három évtizedben több mint 86%-al csökkent, míg az afrikai elefántok száma nagyjából 60%-al lett kevesebb az elmúlt fél évszázadban. A két faj összesített állománya nagyjából 415 ezresre tehető.

Visszaszorulásuk hátterében elsősorban az orvvadászat húzódik meg, de a mezőgazdasági területek növekedésével az élőhelyeik elvesztése is komoly terhet jelent számukra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(ecowatch)

search icon