Ha minden jól megy megmenekülnek a kihalástól a cuki törpedisznók

Ha minden jól megy megmenekülnek a kihalástól a cuki törpedisznók
Ha minden jól megy megmenekülnek a kihalástól a cuki törpedisznók

A vadonban csupán 300 példányban megtalálható törpedisznó tökéletes példája annak, hogyan szorul vissza az ökoszisztéma az ember térnyerése folytán, de azt is megmutatja, hogy mindig van remény.

A nagyjából macska méretű törpedisznó a Himalája alacsonyabban fekvő síkságain élt egykor Nepáltól az indai Uttar Pradesh államig, mára azonban kizárólag a szintén Indiában található Assamban marad fenn vadon élő populációja.

A törpedisznó tűnik el elsőként, ha megváltozik az élőhely, szemben unokatestvérével a vaddisznóval, mely kiválóan képes alkalmazkodni a környezet változásaihoz.

– mondta Dr. Goutam Narayan, a PHCP tanácsadója

Az állatról már az 1960-as években azt feltételezték, hogy kihalt, de aztán egy teaültetvényen újra felfedezték 1971-ben. A faj megmentését fogságban történő szaporítással akartak biztosítani, azonban az első próbálkozások kudarcot vallottak. A kilencvenes évek második felében azonban már siker koronázta megmentési program (Pygmy Hog Conservation Programme – PHCP) erőfeszítéseit.

A törpedisznó visszatelepítése 2008-ban kezdődött 16 állattal, azóta pedig évente átlagosan 12 disznót engednek szabadon, a szakemberek pedig ezután is próbálják nyomon követni az állatokat. Korábban elsősorban vadkamerákat használtak és a disznók lábnyomai és ürüléke vezetett a nyomukra, újabban pedig érme nagyságú beültethető adóvevőkel követik őket.

Az első 16 törpedisznó szabadon engedése

Az élőhelyek megőrzésénél hajlamosak vagyunk a nagy, ikonikus állatokra összpontosítani, mint amilyen például az orrszarvú, pedig a kisebb állatok, mint amilyen a törpedisznó is, kiváló indikátorai az adott élőhelyeknek, így fontos lenne jobban odafigyelni rájuk. Jóval a nagyobb testű állatok előtt felhívják a figyelmet az élőhelyek változásaira.

–tette hozzá a szakember

A PHCP feladatai azonban nem állnak meg a disznók visszatelepítésében, legalább ennyire fontos a helyi közösségek bevonása, a támogatásuk elnyerése, hiszen az ő részvételük nélkül az állatok mindenképp kihalásra lennének ítélve. Fontos velük megértetni, hogy a gazdálkodás mellett is helyet kell biztosítaniuk a vadvilágnak, ahogy azt is, hogy olyan művelési formák mint a gyepterületek felégetése, órási veszélyt jelent a megmaradt állatvilágra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian) Borítókép: pygmyhog.org

search icon