A kihalás szélén az óceánok egyik legveszélyeztetettebb halfaja
A kihalás szélén az óceánok egyik legveszélyeztetettebb halfaja

A fűrészes ráják rendjébe tartozó fűrészhal egykor 90 ország tengerparti vizeiben volt őshonos, ám az egyedszám gyors csökkenése miatt, ma ennek a felében sem fellelhető már.

A köznyelvben sövénynyíró halnak is nevezett állat megmentéséhez az utolsó pillanatban vagyunk a szakemberek szerint. Az állatok elsősorban természetes élőhelyeik eltűnése és a kíméletlen halászati eljárásoknak köszönhetően kerültek a kihalás szélére.

A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány szerint az öt fűrészesrája fajból három is súlyosan veszélyeztetett az IUCN vörös listája alapján. Az egykori elterjedési területük jelentős részén szinte már teljesen eltűntek, a tanulmány szerint elsősorban Ausztrália és az Egyesült Államok vizeiben lehet esélyük a túlélésre.

A fűrészesráják megmentése nem elképzelhetetlen, de ehhez azonnali cselekvésre van szükség, például arra, hogy nagyobb eréllyel lépjenek fel a hatóságok a fűrészhalak szándékos elpusztítása ellen, mert bár az állatok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény tiltja az értékesítésüket, fogai és csontjai miatt egyes országokban értékes trófeának számítanak, ételként és gyógyszer-alapanyagként, illetve kakasviadalok sarkantyúiként hasznosítják.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon