Olyan ritka lesz a vaddisznó mint a fehér holló
Olyan ritka lesz a vaddisznó mint a fehér holló

Csütörtökön tette közzé a világszerte hatalmas károkat okozó afrikai sertéspestis (ASP) hazai kezelésére vonatkozó tervét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Több portál is részletesen beszámolt a tervezetről, melynek értelmében drasztikusan lecsökkentenék az állománysűrűséget az évtized közepére. Az intézkedésekre azért van szükség, mert a nem csak hazánkban, de egész Európában megnövekedett vaddisznóállomány jelentős szerepet játszik az ASP terjedésében és fenntartásában.

Amíg a betegség jelen van a vadállományban, súlyos kockázatot jelent a házisertés-állományokra, így a sertéstenyésztő ágazatra is.

– áll a Nébih közleményében.

2025. február 28-ig az állománynak le kell csökkennie a 200 hektáronkénti (2 km²) egyetlen egyedre, ebben pedig elsősorban a vadászok segítségére számít a hivatal. Magyarországon jelenleg átlagosan 2 -2,5 állat/négyzetkilométer a vaddisznó-állomány sűrűsége. Ezzel párhuzamosan készül már a vakcina, mely védetté tehetné az állatokat, erre azonban még éveket kell várni a szakemberek szerint.

A vírus nem veszélyes az emberre, az házisertésre és a vaddisznókra viszont annál inkább. Az állatok minden életkorban fogékonyak a fertőzésre, és ha megkapják, szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP jelenleg az ország északkeleti-keleti részén terjedt el igazán, ahogy azt a Nébih térképe is mutatja.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon