Mitől ilyen szépek a hópelyhek?
Mitől ilyen szépek a hópelyhek?

Valóban nincs két egyforma hópehely? Már Kepler is feltette ezt a kérdést, de más megválaszolatlan furcsaság is köthető a hópelyhekhez. Nézzük meg a változataikat, és azt, hogyan is születnek!

A hópelyhek a jégkristályok összekapcsolódásával keletkeznek. Számos méretben, formában és mintázattal képződhetnek.

Van két egyforma hópehely?

Olyan nagy a variációs lehetőségek száma, hogy kizárt, hogy két egyforma lenne belőlük. Összetettebb formák akkor jönnek létre, amikor a képződő hópehely több különböző hőmérsékletű és páratartalmú légtömegen jut át, aminek következtében minden egyes hókristály egyedi lesz. Magyarul: nincs két egyforma hópehely!

A sokféleségben azonban van valami közös: a hókristályok valamennyi mintázatában felbukkan a szabályos hatszög alakja. Erre a tényre már Kepler is felfigyelt, ő volt az első, aki tudományos problémaként foglalkozott a hópihék geometriájával.

Az egyik legérdekesebb, máig megmagyarázatlan szabályszerűség, hogy a különböző kristálytípusok előfordulása jól meghatározott hőmérséklet-tartományokhoz köthető: a vékony, lapos mintázatok kialakulása -2 °C és -15 °C körüli hőmérsékleteken jellemző, míg a karcsú, hosszúkás alakzatok -5 °C és -30 °C környékén keletkeznek.

A hópehely születése

A hópihe története a levegőben lévő vízpárával kezdődik. A tengerek, tavak, folyók párolgása, a növények párologtatása során vízgőz kerül a levegőbe, amely a magasan fekvő, hideg légrétegekbe érve kicsapódik. A vízmolekulák – parányi vízcseppecskéket formálva – hozzátapadnak a levegőben szálló porszemcsékhez. E kicsiny cseppecskék sokasága a felhő.

Télen, amikor a légrétegek hűlni kezdenek, a cseppecskék némelyike jégkristállyá fagy. A parányi jégdarabok környezetében a vízpára kifagy a jégkristály felszínén. Egyre több és több vízmolekula tapad a kristály felületére, amely csak hízik és hízik. Így növekszik a hópehely. Végül annyira megduzzad, hogy a súlya lehúzza, és csapadék formájában a földre hull.

És jöjjön egy videó a hópelyhek születéséről!

Forrás: Origo

search icon