Magas a páratartalom, minden fertőz – növényvédelmi előrejelzés
Magas a páratartalom, minden fertőz – növényvédelmi előrejelzés

Az időjárási körülmények a betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedveztek. Külön ki kell emelni a levéltetűfajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint, de védekezni kell egyebek között a varasodás és a gyümölcsmolyok, valamint a rózsalisztharmat ellen is.

Dr. Aponyi Lajos növényorvos szerint, a szárnyas levéltetűalakok már-már zavaróan nagy számban vannak jelen, folyamatosan újabb és újabb kolóniákat képezve a kertészeti és szántóföldi növénykultúrákban. Almában és körtében a mérsékelten meleg és párás időjárás egyszerre kedvez a varasodás- és a lisztharmatfertőzésnek. A varasodás tünetei a leveleken és a gyümölcsökön egyaránt megfigyelhetők, a lappangási idő 8-10 nap, intenzív védekezésre kell felkészülni.

A lisztharmatfertőzés másodlagos tünetei a levelek 10%-át érintik. Az ervíniás tűzelhalás még nem fertőz, de adottak a feltételei a járvány kialakulásának. A hajtások mintegy 2-10%-a levéltetves, és napról napra keletkeznek újabb tünetek. Az almamoly rajzása folyamatos, bár ültetvényenként erősen változik a csapdázott lepkék száma. A lárvakelés elhúzódása miatt folyamatos védekezésre kell felkészülni.

Védjük meg a gyümölcsfáinkat!

Csonthéjas-ültetvényekben feltűnően korán jelent meg a sztigminás levéllikasztó betegség, valószínűleg jól telelt a kórokozó és emiatt ilyen intenzív a fertőzés. A keleti gyümölcsmoly rajzása kissé mérséklődött, de nem szünetel, hajtásvégfertőzést nem látni a fákon.

Megkezdődött a cseresznyelégy repülése, de még keveset fognak a sárgászöld ragacsos fogólapok. A csonthéjasok is erősen levéltetvesek, különösen a kajszi, a szilva, a cseresznye és a meggy. Sok lepkét fognak a szilvamoly feromoncsapdái, folyamatos védekezés ajánlott. A szőlőültetvényekben a lisztharmat- és a peronoszpórafertőzéshez, valamint a feketerothadás megjelenéséhez is kedvezőek a feltételek. A tarka szőlőmoly rajzása minimális, hernyókártétel nem látható a fürtkezdeményeken.

A szőlőültetvények a kártevők egyik kedvelt célpontja.

„Május utolsó napjaiban a nyugati országrész szőlőiben is megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, ezért folyamatosan figyelni kell a kártevő fejlődését és a fertőzés alakulását, helyezzük ki a sárgászöld ragacsos fogólapokat az ültetvényekbe. Ahol már záródnak a burgonyasorok, ott nagy a burgonyavész-fertőzés veszélye. A burgonyabogár-imágók tojásrakása folyamatos, és a burgonyát fertőző levéltetűfajok károsítása is erősödik” – tette hozzá Dr. Aponyi Lajos.

Az érzékeny rózsafajtákon egyszerre fertőz a csillagrozsda, a rózsarozsda és a lisztharmat, de a levéltetű sem kíméli a növényeket. Most kombinált védekezésre van szükség ennél a növénynél is.

(Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara)

search icon