Kukkoljon elefántokat a boldogsága érdekében
Kukkoljon elefántokat a boldogsága érdekében

Tudományosan bizonyított tény, hogy az állatok megfigyelése boldogsághormont termel az agyban. Egy rádiós nyakörv segítségével afrikai elefántok életébe nyerhetünk bepillantást, élőben.

Egy új kutatás szerint az emberek szeretik meglesni az állatokat a természetes élőhelyükön, mert az állatok látványa boldogsághormont állít elő az agyban. Az STE alapítója, Iain Douglas-Hamilton volt az első, aki rádiós nyakörvek segítségével követte az elefántokat. A technológia szinte azonnali megfigyelést tesz lehetővé egy állat GPS-pozíciójáról néhány másodpercen belül azt követően, hogy azt az állat nyomkövető nyakörve rögzíti. Az adatok továbbítása műholdon vagy a helyi mobiltelefon-hálózaton keresztül történik. A színfalak mögött egy sor kifinomult szoftveralgoritmus figyeli a bejövő elefántmozgási adatfolyamokat, és összegzi az összetett információkat.

Az elefántcsontért folytatott orvvadászat komoly veszélyt jelent a fajra nézve. A valós idejű megfigyelő rendszer segíthet, az azonnali segítségnyújtásban és az orrvadászok elfogásában. A rendszer egyből azonosítja a támadást és a pontos GPS koordinátákkal SMS-ben és emailben riasztást küld az intézkedő szervek felé.

A technológia újszerű alkalmazása előnyhöz juttatja a vezetőket az orvvadászokkal szemben, ami az elefántok és számos veszélyeztetett faj védelme szempontjából hatalmas előrelépés

– közölte George Wittemyer, az STE Tudományos Tanácsának elnöke.

Hosszabb távon a nyomon követési adatok segíthetik az elefántok viselkedési normáival kapcsolatos ismereteket. Az egyre zsúfoltabb Afrikában ez az információ kulcsfontosságú, hogy az elefántok és más vadon élő állatok által használt területeket biztonságban tarthassák.

Az elefántok viselkedési normáinak megértése alapvető fontosságú a sikeres védelmi stratégiák kidolgozásához

fűzte hozzá Festus Ihwagi, természetvédelmi biológus és az STE vezető térinformatikai elemzője.

A Save the Elephants (STE) 1995 óta GPS-el nyomon követi az elefántokat és más állatokat is Afrikában. A Vulcan Inc. által működtetett STE Wildtracks alkalmazás célja, hogy segítse az iOS-felhasználókat az elefántok és más vadon élő állatok megismerésében és nyomon követésében.

(Egészségkalauz)

search icon