A fosszilis tüzelőanyagokból származó szennyezés növeli a meddőségi arányt
A fosszilis tüzelőanyagokból származó szennyezés növeli a meddőségi arányt

A fosszilis tüzelőanyagok szennyezése veszélyezteti a jövőnket, mivel hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A tudósok szerint azonban van egy másik kockázati tényező is: a megnövekedett meddőségi arány.

A Nature Reviews Endocrinology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a gyermekvállalási arányok az elmúlt fél évszázadban csökkentek, ami egybeesik az ipari korszak kezdetével.

Az eredmények középpontjában Dánia népességmintái álltak, de a kutatók szerint a tendenciák összhangban vannak más iparosodott országokkal is. A tanulmány szerint a dán gyermekek 10 százaléka asszisztált reprodukciós módszerekkel születik; a férfiak több mint 20 százaléka pedig még soha nem volt apa.

Fosszilis üzemanyagok a szervezetben

A kutatók szerint a fosszilis tüzelőanyagok, főként szennyező anyagok formájában, mindenütt jelen vannak az emberi szervezetben: megtalálhatók a vizeletben, a spermában, a méhlepényben, az anyatejben és a zsírszövetekben. A szervezetben ezek a vegyi anyagok megzavarják az endokrin rendszert, és így a hormontermelést és –szabályozást is, ami negatívan befolyásolhatja a reproduktív egészséget.

Forrás (greenqueen)

search icon