A hőhullámok sebezhetőbbé teszik a növényeket, de lehet, hogy van megoldás
A hőhullámok sebezhetőbbé teszik a növényeket, de lehet, hogy van megoldás

A hőhullámok negatívan befolyásolják a haszonnövényeink ellenállóképeségét, de amerikai kutatók megfejtették miként reagálnak a növények a melegben a kórokozókra, és sikerült megoldást kínálniuk.

Ha túl magas hőmérsékletnek vannak kitéve, bizonyos növények védekezőrendszerei nem működnek megfelelően. Így kiszolgáltatottabbak lesznek a kórokozók és a rovarokkal szemben.

A Michigan állam béli Duke Egyetem kutatói azonosítottak egy speciális fehérjét a növényi sejtekben, ami megmutatta miért gyengülnek a növények ha emelkedik a hőmérséklet. És arra is rájöttek, hogyan lehet befolyásolni ezt a sejtet, és visszafordítani a gyengülést.

Hogy működik a növényi mikrobiológia?

A tudósok évtizedek óta tudják, hogy a normál feletti hőmérséklet elnyomja a növény azon képességét, hogy szalicilsav alapú védelmi hormont termeljen, ami felpörgeti a növény immunrendszerét, és megállítja a betolakodókat, mielőtt azok túl sok kárt okoznának benne. De ennek a folyamatnak a molekuláris alapja még ismeretlen volt.

Sheng-Yang He, a Duke Egyetem biológusa a növénykutatások „kísérleti patkányán” a lúdfűvön ért el sikereket. A professzor úgy véli, ha ezek az eredmények a terménynövényeknél is hasonlóak, az hatalmas előrelépés az élelmiszerbiztonság terén.

Normális esetben, ha kórokozók támadják a növényt, a levelekben lévő szalicilsav szint a hétszeresére emelkedik. Ám amikor a hőmérséklet mindössze két nap erejéig 30 fok fölé kúszott, a szalicilsav szint a dupláját sem érte el.

Kísérletezések után rájöttek, hogy a CBP60g gén úgy működik, mint egy főkapcsoló, mely számtalan további gén működését szabályozza. Rájöttek, hogy magasabb hőmérsékleten a CBP60g génben az utasítások akadoznak, így az általa vezérelt folyamatok sem mennek végbe.

Géntervezés útján, kifejlesztették a CBP60g azon változatát, ami nem áll le a magasabb hőmérséklettől, így ezek növények melegben is kellő szalicilsavat termeltek. Bár a génszerkesztés Európában nem teljesen elfogadott, de az amerikai kutatók úgy vélik fontos lépés az élelmiszerbiztonság felé.

Forrás: www.enn.com

search icon