A holtfák évente világszerte több szenet szabadítanak fel, mint a fosszilis tüzelőanyagok
A holtfák évente világszerte több szenet szabadítanak fel, mint a fosszilis tüzelőanyagok

Egy nemzetközi kutatócsoport Nature című folyóiratban megjelent új tanulmánya szerint a korhadó fa évente világszerte mintegy 10,9 gigatonna szenet szabadít fel. Ez nagyjából a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának 115 százalékának felel meg.

A tanulmány társszerzője, David Lindenmayer professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársa szerint ez az első alkalom, hogy a kutatók számszerűsíteni tudták a holtfa hozzájárulását a globális szénciklushoz.

Eddig keveset tudtunk a holtfák szerepéről. Tudjuk, hogy az élő fák létfontosságú szerepet játszanak a légkörből származó szén-dioxid elnyelésében. De eddig nem tudtuk, hogy mi történik, amikor ezek a fák lebomlanak. Kiderült, hogy ennek óriási hatása van. A bomlást természetes folyamatok, többek között a hőmérséklet és a rovarok irányítják. A fa bomlása és a tápanyagok újrahasznosítása kritikusan fontos folyamat az erdőkben.

mondta Lindenmayer professzor.

A kutatás kimutatta, hogy a bomlás nem történhet meg az olyan fafaragó rovarok nélkül, mint a hosszúszarvú bogarak.

Tudtuk, hogy az olyan rovarok, mint a termeszek és a fafúró Longicorn bogarak felgyorsíthatják a holtfa lebomlását. Mostanáig azonban nem tudtuk, hogy globálisan mennyire járulnak hozzá a holtfa szén-dioxid-kibocsátásához. A rovarok a holtfa szén-dioxid-kibocsátásának 29%-át okozzák évente. Szerepük azonban aránytalanul nagyobb volt a trópusokon belül, és kevés hatással voltak az alacsony hőmérsékletű régiókban.

tette hozzá a tanulmány társszerzője, Dr. Marisa Stone a Griffith Egyetemről.

A globális kutatási projekt hat kontinens 55 erdőterületére terjedt ki. A kutatócsoport több mint 140 fafaj faanyagát vizsgálta, hogy megállapítsa az éghajlat hatását a lebomlás ütemére. A vizsgálat során a fa felét egyik hálós ketrecekbe helyezték, amelyek távol tartották a rovarokat, így tanulmányozták azok hozzájárulását. Az eredmények azt mutatják, hogy mind a bomlás mértéke, mind a rovarok hozzájárulása nagymértékben függ az éghajlattól, és a hőmérséklet emelkedésével növekedni fog. A magasabb csapadékmennyiség felgyorsítja a bomlást a melegebb régiókban, és lelassítja az alacsonyabb hőmérsékletű régiókban. Ezek után nem meglepő, hogy a trópusi erdők a nagy fatömegük és a gyors bomlási sebességük miatt a holtfa által felszabaduló szén 93 százalékát adják.

A globális változások idején drámai csökkenést tapasztalhatunk a biológiai sokféleségben és az éghajlat változásában. Ez a tanulmány bebizonyította, hogy mind az éghajlatváltozás, mind a rovarok elvesztése képes megváltoztatni a fa bomlását, és ezáltal a szén- és tápanyagkörforgást világszerte.

– mondta a kutatást vezető Dr. Sebastian Seibold a Müncheni Műszaki Egyetemről

(Scitech Daily)

(fotó: pixabay – Brockenhexe)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon