A jövő kulcsa az alkalmazkodás
A jövő kulcsa az alkalmazkodás

Azon túl, hogy minden lehetséges eszközzel próbálunk a klímaváltozás ellen küzdeni, a legtöbb amit tehetünk, hogy megpróbálunk a már érezhető, és várható hatásaihoz alkalmazkodni.

A legtöbb kutató szerint, ha a jövőnkről gondolkozunk, elkerülhetetlen, hogy a társadalmi átalakulásokról is beszéljünk, melyeket az éghajlatváltozás okozhat, és már most elkezdjük a felkészülést ezekre.

Sok minden múlhat azon, mennyire leszünk képesek egyéni, és társadalmi szinten adaptálódni. Például, hogy mit kezdünk a légszennyezéssel, vagy épp a hőhullámokkal.

Hiszen amíg a világon 10 emberből 9 szennyezett levegőt lélegez be, és ez évi 7 millió halálesethez járul hozzá, addig még bőven van tennivaló.

Jobban meg kell értenünk, mik a hatásai a magasabb hőmérsékleteknek, a nyári hőhullámoknak, a magasabb ózonszennyezésnek, miként hatnak ezek egymásra, illetve az egészségünkre. És azt is, hogy mennyibe kerül például az, hogy alkalmazkodunk ezekhez a változásokhoz, és mérsékeljük a hatásaikat. Mit kell tennünk, hogy csökkentsük a klíma és a légszennyezettség hatásait az emberek egészségére.

—Jana Silman, az oslói Klímakutatási Központ kutatási igazgatója

Forrás: Euronews.com

search icon