Lassan itt a Vízkereszt, elérkezett az idő, hogy elbúcsúzzunk az évvégi ünnepek díszétől, a karácsonyfától. Mielőtt azonban csak fognánk és kitennénk a hulladékok közé, vagy jobb esetben a komposzt felé vennénk velük az irányt, két ötlet is kering arról, hogyan hasznosíthatjuk újra a tűleveleiket.
Az Élő Bolygónk javaslata alapján a fenyő apró levelei kiválóan alkalmasak környezetbarát tisztítószerek készítésére. Mindehhez csak egy-két napra ecetbe kell áztatnunk a tűleveleket, majd a kioldótt illóolajokkal együtt a keveréket szórófejes palackba töltve már lehet is használni bármilyen felület tisztítására.
Ha nem csak a tisztaságra, hanem a hasunkra is gondolunk, akkor szuper választás Julia Georgallis receptejeinek a böngészése, melyre a 365.reblog akadt rá. Julia Georgallis How to eat your Christmas tree, azaz Hogyan edd meg a karácsonyfádat című könyvében több mint 30 receptet találhatunk, melyben fenyő leveleket használ ízesítésnek. A szerző szerint nem csak a szaloncukrot érdemes leeszegetni a fáról, hiszen a lucfenyő íze inkább pikáns, jól illik a savanyúságokhoz, míg a nordmannfenyő narancsosabb zamatú, egy vaníliafagyi tökéletes kiegészítője. Ha nem tudunk várni a könyv megérkezéséig, a modern farmer oldalon tűleveles savanyúság, sült hal és gyömbéres jégkrém receptet is találunk!