A kávékapszulák környezetbarátabbak, mint azt gondoltuk
A kávékapszulák környezetbarátabbak, mint azt gondoltuk

A kávékapszulákat gyakran elkerülik az általuk keletkező csomagolási hulladék miatt. Egy új kutatás szerint azonban zöldebbek lehetnek, mint a hagyományos kávéfőző használata. A Québeci Egyetem kutatói megállapították, hogy a kávékapszulák összességében kevesebb károsanyag-kibocsátással járhatnak, mint a filteres kávé.

A kapszulás kávéfőzők az elmúlt években az otthoni kávékészítés egyszerű módjaként terjedtek el. Sokan azonban környezetkárosítónak tartják őket, mivel az egyszer használatos műanyag vagy alumínium kapszulák nehezen hasznosíthatók újra. A Québeci Egyetem kutatói a csomagoláson túlmenően a kávé környezeti hatását is vizsgálták. Kiszámították az üvegházhatású gázok kibocsátását a kávébabok mezőgazdasági termesztése, a csomagolás, a szállítás, a pörkölés és őrlés, a főzés, a hulladék, sőt még a mosogatás során is.

A kávé elkészítésének négy népszerű módját vizsgáktuk: a hagyományos filterest, a kapszulás filterest, a francia presszót és instant kávét

– írja cikkében a Euronews.com.

Az eredmények egyértelműek voltak, kiderült, hogy a filteres kávé a leginkább környezetterhető lternatíva. Ez elsősorban azért van így, mert a legnagyobb mennyiségű őrölt kávét használja fel, 25 grammot 280 milliliter előállításához, szemben a francia presszókávé 17 grammjával, a kapszulás kávé 14 grammjával és az instant kávé 12 grammjával. Emellett a filteres kávé több áramot is fogyaszt a víz felmelegítéséhez és a kávé melegen tartásához.

Az oldódó instant kávé bizonyult a legkörnyezetbarátabb megoldásnak. Ennek oka a kisebb mennyiségű kávé, a vízforraló kisebb áramfogyasztása a kávéfőzőhöz képest, valamint a szerves hulladék hiánya. A kutatók szerint az eredmények annak fényében változnak, hogy a legtöbb fogyasztó csészénként körülbelül 20 százalékkal több kávét, és kétszer annyi vizet használ, mint amennyire szükség lenne. Ennek fényében a kávékapszulák a legzöldebb megoldást jelentik, mivel ezek biztosítják az optimális mennyiségű kávé és víz felhasználását.

Azonban fontos kiemelni, hogy aki kapszulás kávégépet használ, annak mindenképp gondoskodnia kell a kapszulák újrahasznosításáról, hiszen csak ekkor mondható csak el, hogy a kapszulás valóban kávézás valóban környezetbarát.

Függetlenül a kávékészítés típusától, a kávé előállítása az a fázis, amely a legtöbb üvegházhatású gázt bocsátja ki, a kutatók szerint a teljes kibocsátás 40-80 százalékát ez teszi ki. A kereskedelmi célú kávétermesztéshez szükséges intenzív öntözési és trágyázási rendszereknek, valamint a növényvédő szerek és a dinitrogén-oxidot kibocsátó műtrágyák használatának köszönhető ez a magas arány.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon