A klímavédelem fontosságát felismerjük, de a tettek mezején már elgyengülünk?

A klímavédelem fontosságát felismerjük, de a tettek mezején már elgyengülünk?
A klímavédelem fontosságát felismerjük, de a tettek mezején már elgyengülünk?

A YouGov kutatásából újabb példája rajzolódik ki annak, hogy meglehetősen mást gondolunk és mást teszünk ha a klímaváltozásról van szó. Annak ellenére is rengetegen akarnak autóba ülni majd a világjárvány után, hogy a legtöbben elismerik, hogy az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást – számol be a Guardian

A felméréshez 2020 júliusában és augusztusában 25 különböző országból 26 ezer embert kérdeztek meg a klímaváltozás és a tetteink közötti összefüggésekről.  

A leginkább az Egyesült Királyságban, Kínában, Japánban és Brazíliában vélik úgy, hogy nemzetközi erőfeszítésekre és összefogásra van szükség, hogy csökkentsék az ipar és a mezőgazdaság által kibocsátott szén-dioxidot és más üvegházhatású gázok kibocsátását, amelyek a globális felmelegedéshez és szélsőséges időjárási jelenségekhez is vezetnek.

A legkevésbé a főként olajra építő országokban (így Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Amerikai Egyesült Államok) nem szorgalmazzák a kibocsátás csökkentését, de az itt élők is elismerik, hogy az emberi tevékenység hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Bár több országban arról számoltak be, hogy inkább kevesebbet repülnének a pandémia után, mint korábban, a japánok, a brazilok, az amerikaiak és a nigériak még többet is repülnének terveik szerint, mint a világjárvány előtt.

Azzal kapcsolatban még nagyobb a különbség, hogy autóba ülnének-e:

a felmérés eredményei alapján nincs is olyan ország, ahol ne akarnának még többen autózni, mint a világjárvány előtt.

(Guardian/HVG)

search icon