A legtitokzatosabb ragadozónk – Podcast
A legtitokzatosabb ragadozónk – Podcast

Az európai vadmacska rejtőzködő életmódot folytat, így aztán ritkán találkozunk vele. Részben az ebből adódó titokzatossága, részben pedig a házi macskához való hasonlatossága miatt nem igazán ismerjük, sőt még a szakemberek is viszonylag keveset tudnak róla. A fokozottan védett faj megőrzésére és kutatására szerveződő hazai program egyik résztvevője a Budakeszi Vadaspark, melynek munkatársával, Burányi Virággal beszélgetünk Holnapután című podcastunkban.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Háttérbe szorult ragadozónk

Hazánk ismert nagyragadozói mellett, mint amilyen a farkas vagy a medve, ritkán esik szó a kistermetű őshonos macskafélénkről, a vadmacskáról. Vendégem szerint ez részben annak is köszönhető, hogy a laikusok számára a külső jegyek alapján nincs túl sok különbség az egyszerű házi macska és a vadmacska között. Igaz, még a szakemberek számára sem könnyű az állat azonosítása, a legbiztosabb módszer a DNS-vizsgálat.

A rendelkezésre álló adatok alapján a vadmacska az egyetlen olyan hazai ragadozó, amely az elmúlt 30 évben mind a populáció létszámát, mind az elterjedési területét figyelembe véve folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Ennek része az is, hogy nagyon kevés élőhely alkalmas számára, hiszen nagy kiterjedésű, zárt, sűrű részekkel tagolt, holtfákban is gazdag erdőkre van szüksége, ahol jó esetben tisztások is találhatók.

Burányi Virággal készült korábbi interjúnkat itt olvashatod!

Vadmacska Fajmegőrzési Program

2021-ben a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő és a Budakeszi Vadaspark együttműködési megállapodást kötött azzal a céllal, hogy jobban megismerjék és ezáltal jobban meg tudják védeni a vadmacskákat. A program több elemből áll, melynek része többek között a fajról szóló ismeretek átadását célzó oktatási tevékenység vagy éppen a kameracsapdák kihelyezése a Pilisben.

Mindennek része az is, hogy a Budakeszi Vadasparkba látogatók szemtől szemben is találkozhatnak vadmacskával. A Félix nevű elárvult állat néhány hetes korában került a vadasparkba, ahol sikerült megmenteni az életét. Sajnos őt már nem lehet visszaengedni a természetbe, mert túlságosan megszokta az ember jelenlétét, és nem sajátította el azokat a vadonban elengedhetetlen fontosságú képességeket, melyek szükségesek a túléléshez. Egy másik mentett vadmacska, a Szaffi névre hallgató nőstény viszont a tervek szerint még a tavasz folyamán visszakerülhet a szabadba.

Sokat tehetünk a vadmacskák megmentéséért

A vadmacskákra leselkedő legnagyobb veszélyt az ember illetve az élőhelycsökkenés jelenti. Az állományt egyfelől a gázolások tizedelik, másrészt pedig a kivaduló házi macskák szorítják vissza őket. A kóbormacskák ugyanis elfoglalják azokat az élőhelyeket, ahol a vadmacskák élnek, és megeszik előlük a zsákmányállatokat is. Ezenfelül betegségeket is terjeszthetnek. Ráadásul a két faj keveredhet is egymással, a hibridek pedig már nem lesznek teljesen vadmacskák.

A házi macskákhoz kapcsolódó problémák megoldása egyébként egyszerű lenne, de ez minden macskatartótól felelős magatartást kíván. Mit tehetsz macskatartóként a vadmacskákért?

  • Ivartalanítsd a kedvencedet!
  • Oltasd be a cicádat!
  • Lehetőleg lásd el chippel!
  • Ne engedd, hogy elkóboroljon, tartsd a kerítésen vagy a lakáson belül!

Ha másképp is segítenél

2024. június 1-jén rendezik meg a Vadmacska Fajmegőrző Programot támogató „Fuss, Forest! – A nagy vadmacskaküldetés” elnevezésű jótékonysági futóversenyt. A rendezvény nevezési díjaiból befolyó teljes összeget a program kutatási tevékenységére fordítják.

Ezeken túl az adásban szó lesz arról is,

  • hogy mit nevezünk puha szabadon engedésnek,
  • milyen veszélyek fenyegetik leginkább a vadmacskákat,
  • mi a teendő, ha vadmacskával találkozunk,
  • hogyan tudunk tenni a faj fennmaradásáért.
search icon