Nemkívánatos faj lehet a házimacska Magyarországon?
Nemkívánatos faj lehet a házimacska Magyarországon?

A félév utolsó Természetmegőrzési Műhely előadásával Gombkötő Péter gerinces zoológiai szakreferens várta az érdeklődőket Egerben, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Az előadás címe „A házimacska mint jelentős természetvédelmi problémákat okozó faj” – számolt be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az előadáson többek között kiderült, hogy a házimacska az Afrikában és a Közel-Keleten honos afrikai macska közel-keleti alfajának háziasításából származik, napjainkban pedig az egyik legnépszerűbb társállattá vált világszerte. Hazánkban állományát 9 millióra becsülték, ami (a viszonyítás kedvéért) a vörös róka-állomány 38-szorosa.

Gombkötő Péter az előadáson ismertette, hogy mivel szándékos betelepítés eredményeként került a macska az élőhelyére, inváziós állatfajként is számon tartják. A házimacskák biodiverzitásra gyakorolt negatív hatását nem szabad alábecsülnünk, ezt az előadásban számos nemzetközi vizsgálat is alátámasztotta.

A ragadozás, a versengés, a zavarás, a betegségek átvitele, a vadmacskával való hibridizáció mind-mind negatívan hat a vadon élő állatokra. A védett madarak zsákmányolásán, zavarásán kívül olyan fokozottan védett fajokat is veszélyeztet, mint az ürge, vagy a nemrég ismertetett eset: a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen élő kaszpi haragossikló esetében is. Fontos kiemelnünk, hogy „nem beszélünk el egymás mellett” a tudatos, felelősségteljes háziállattartó emberekkel! Mindannyiunk közös érdeke, hogy a házimacskák és a kóbor állatok száma korlátozva legyen

– közölte a szakember.

A házimacskák szabályozatlan szaporodásával és a felelőtlen tartásukkal kapcsolatban nemcsak a védett fajok, hanem az állatmentő szervezetek, civil állatvédők is számtalanszor kerülnek nehéz helyzetbe a gazdik támogatása nélkül vagy a felelős gondolkodás hiánya miatt.

A szabadon tartott házimacskák biológiai sokféleségre gyakorolt hatásait enyhítő intézkedések közé tartozik a kerítés alkalmazása, az oltás, az ivartalanítás, a macskák ragadozás elleni eszközökkel való felszerelése (pl. csengettyű), a háziállatok szabadban töltött idejének korlátozása, és a macskamentes területek kialakítása.

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

search icon