Így fordítsd le a macskák jelzéseit!

Így fordítsd le a macskák jelzéseit!
Így fordítsd le a macskák jelzéseit!

A macska önként vállalta a háziállatszerepet, de páratlanul autonóm állat. Részben ezért ökológiai bomba egy rossz gazdi mellett, de ha jól fordítjuk a jelzéseit, az ember igazi, szerető társa tud lenni.

Tudtad, hogy a macskák nem is igazi háziállatok?

A macskák háziasítása másként zajlott, mint más állatoké, ugyanis ők döntötték el, hogy az előnyök miatt megéri az ember mellé szegődni. Így autonómiájuk messze a legnagyobb az összes ismert háziállat közül.

A tudósok a macskák viselkedését megvizsgálva tehát úgy vélik, hogy nem háziasították őket, hanem önszántukból váltak háziállatokká az első földművelő társadalmak idején. Ők maguk választottak maguknak házat és gazdát, még az ősidőkben.

A macskák felismerik a gazdájuk hangját, és azzal is teljesen tisztában vannak, hogy milyen nevet kaptak, de a látóterükön kívül nem reagálnak a hívására.

A modern házi macska leghitelesebb ősei a Felis silvestris lybica, amely vad afrikai állat, valamint a kisebb Felis chaus, amely 9 ezer évvel ezelőtt lépett kapcsolatba az emberrel. Azok a rágcsálók vonzották, amelyek az első földműves társadalmak magtáraiban dézsmálták a gabonát. A kutyával ellentétben, amelyet az ember szelídített meg, és állított szolgálatába, a macska saját, önös érdekében lett háziállat, és nem is veti alá magát az ember uralmának, akaratának. Ezt nap mint nap megtapasztalhatja minden macskatulajdonos. Azért nincs ok a szomorúságra, hiszen a cicus is szereti a gazdáját, és kedves is hozzá, ha érdeke úgy kívánja. De olyan hűséget, mint a kutyáktól, ne kívánjunk tőlük.

Felnőtt macskát nem lehet örökbe fogadni

Az említett autonómia az oka a menhelyek fő problémájának is: azokat a kifejlett macskákat, amelyeknek még nem volt gazdájuk, ezután sem lehet gazdira bízni. Nem fognak az emberre gazdaként tekinteni.

Nagyon kártékonyak a kóbor macskák

Körülbelül 2 millió kóbor macska él hazánkban, akik igen szaporák. A szabadon élő házi macskák évente 4 milliárd madarat és 22 milliárd emlőst pusztítanak el világszerte. Az énekesmadarak legfőbb ellenségei tehát az elvadult házi macskák.

A macskák nemcsak a madarakra, hanem a vadmacskákra is veszélyesek. Utóbbiakkal ugyanis a kóbor házi macskák gyakran párosodnak, így veszélybe kerül a védett vadmacskák genetikai állományának tisztasága.

Ha kertes házban tartasz macskát, és a kedvenced előszeretettel abuzálja a madarakat, érdemes csengettyűs nyakörvet ráadni, hogy a madarak jó előre meghallják az érkezését. Továbbá érdemes reggelente jól megetetni a cicát, mert így napközben, amikor a madarak aktívak, kedvencünk pihenni fog. Ezenkívül fontos, hogy macskánkat ivartalanítsuk, és ne etessünk kóbor macskákat.

Így olvasd ezt a 7 jelzést!

Felelős gazdi mellett a cica nem válik ökológiai bombává. Ennek érdekében nem árt ismerni a jelzéseiket, hogy még közelebb kerüljünk hozzájuk.

  • Dagasztás: Ezzel a macskák szeretetüket, kötödésüket fejezik ki. Ez a viselkedés a kölyökkorukra vezethető vissza, amikor még édesanyjuk melegének kényelmét élvezhették, és dagasztással préseltek maguknak anyatejet.
  • Dörgölőzés: A macskák pofáján és állán illatmirigyek vannak, dörgölőzés közben saját illatukkal jelölik meg az embert. A macskád ezzel jelzi, hogy hozzá tartozol.
  • Dorombolás: A macskák ezt a kommunikációt is elsődlegesen az embernek tartogatják. Ez is boldogságot, elégedettséget fejez ki. Sokszor evés közben is dorombolnak, amit vegyünk bátran köszönetnek. Kevesen tudják, hogy a cicák olykor fájdalom érzésekor is dorombolnak (például ellés vagy fialás közben). Ez azért alakulhatott ki, mert a dorombolással a macska képes megnyugtatni magát.
  • Has mutatása: A macskák egyik legérzékenyebb és legsebezhetőbb része a gyomor tájéka. Ha ezt mutatja feléd, azt jelzi, hogy megbízik benned, biztonságban érzi magát. Arra azért figyelj, hogy nem biztos, hogy azt szeretné, hogy egyből meg is simogasd!
  • Furcsa alvási póz: A furcsa, olykor teljesen kifordult alvási póz jelentése a hasmutatáséhoz hasonló. Bizalmat mutat az adott környezet felé. Az ilyen pózokban ugyanis nagyon kiszolgáltatott.
  • Nyávogás: A macskák nyávogása rendkívül sokféle lehet. A kutatók szerint közel 100-féle árnyalatban képesek kiadni ezt a jellegzetes hangot. Nem mindegy, hogy kedvencünk játékra hív, a türelmetlenségét jelzi, vagy éppen enni szeretne. Általában elmondható, hogy a mélyebb és hosszabban elnyújtott nyávogás éhséget vagy éppen agressziót, türelmetlenséget fejezi ki.
  • Farokcsóválás: Az ütemes, ide-oda csóválás idegességet jelez. Ez nagy különbség a kutyákhoz képest, akik ezt gyakran félre is értik, és azt hiszik, játékra hívja őket a macska. A macskák felfelé ágaskodó és tekergő farka a jókedv jele.
search icon