A kutyád ebben könnyen követhet téged, de a macskád inkább külön utakon járna
A kutyád ebben könnyen követhet téged, de a macskád inkább külön utakon járna

Ahogy a növényi alapú táplálkozás egyre elterjedtebbé és népszerűbbé válik, úgy lesz a viták gyakori témája az állatok vegán étkeztetése is. Természetesen ma már minden megoldható, ugyanakkor nem biztos, hogy ennek négylábú barátaink is örülni fognak.

Egy olyan döntés következtében, mint a vegán étrend, sokaknak furcsának tűnik hússal telepakolni a kis kedvencek vacsoratálait. A kutyák esetében viszonylag egyszerű lehet a növényi táplálkozásra való átállás. Ők ugyanis mindenevők, és mindaddig, amíg étrendjük teljes és kiegyensúlyozott, vegetáriánusok vagy akár vegánok is lehetnek.

A macskáknál ez már nem ilyen egyszerű: az ő fogaik, emésztőrendszerük és anyagcseréjük úgy alakult ki az evolúció folyamán, hogy kis zsákmányokat, például rágcsálókat és madarakat vadásszanak le. A macskák képesek elfogyasztani és megemészteni a növényi eredetű táplálékot, de speciális tápanyagokra van szükségük, amelyek általában csak húsokban találhatók meg.

A kutyákénál nagyobb a fehérjeigényük és elengedhetetlenül szükségük van két specifikus aminosavra. Az egyik a taurin, ami természetes formájában csak húsban található meg, de nem állati eredetű vegyi anyagokból is előállítható. A másik az arginin, ami húsfélékben és bizonyos növényekben is megtalálható.

Ezért ha fontolgatjuk, hogy az egész háztartásunkat, – beleértve a macskánkat is – növényi alapú étrendre állítjuk át, mérlegelnünk kell, mekkora kockázattal járhat mindez, és érdemes konzultálni egy állatokra szakosodott táplálkozási szakemberrel.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon