A mediterrán étrend előnyei
A mediterrán étrend előnyei

A mediterrán típusú étrend olyan előnyökkel jár, mint napi 4000 plusz lépés megtétele. Ez az új tanulmány a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban jelent meg.

A tanulmány az eddigi legerősebb és legjobb minőségű adatokkal támasztja alá azt, hogy a jobb étrendek jobb erőnléthez vezethetnek. Az edzettség javulása, amelyet a jobb étrendet folytató résztvevőknél tapasztaltak, hasonló volt ahhoz, mintha naponta 4000 lépéssel több lépést tennének. A kutatók rámutattak, hogy a vérkeringési és légzőrendszer fittsége tükrözi a szervezet azon képességét, hogy oxigént biztosítson és használjon fel az edzéshez. Több szervrendszer egészségét is integrálja, benne például a szívvel, a tüdővel, az erekkel és az izmokkal.

A kutatók 2380 embert vizsgáltak meg a Framingham Heart Studyban. Az átlagéletkor 54 év, a résztvevők arányát tekintve, pedig 54% nő volt. A résztvevők maximális erőkifejtéssel végzett szív- és légzőrendszeri terhelési tesztet végeztek kerékpár-ergométeren, hogy megmérjék a VO2 csúcsértéket (maximális oxigénfelvételi szintet).

Fotó: European Journal of Preventive Cardiology

Kitöltötték a Harvard félkvantitatív étkezési gyakorisági kérdőívet is, amely számszerűsítette 126 étrendi tényező bevitelét az elmúlt évben, a havi egyszeri alkalomtól vagy a havi egyszerinél kevesebbtől a napi 6 adagig terjedő mennyiségben. Az étrend minőségét az Alternatív Egészséges Táplálkozási Index (AHEI; 0-110) és a mediterrán típusú étrend pontszám (MDS; 0-25) alapján értékelték, amelyek mindegyike a szív egészségével függ össze. A kutatók 201 anyagcseretermék éhomi vérkoncentrációját is számszerűsítették.

A középkorú felnőtteknél az egészséges táplálkozási minták erősen és kedvezően kapcsolódnak a fittséghez, még a szokásos aktivitási szintek figyelembevétele után is. A kapcsolat hasonló volt a nők és a férfiak között, és kifejezettebb az 54 év alattiaknál, mint az idősebb felnőtteknél.

A kutatók az étrend minősége, a fittség és az anyagcseretermékek (amelyek az emésztés során keletkező és az edzés során a vérbe kerülő anyagok) közötti kapcsolatot vizsgálták. Az anyagcseretermékekre vonatkozó adatok azt sugallják, hogy az egészséges táplálkozás jobb anyagcsere-egészséggel társul, ami az egyik lehetséges módja annak, hogy javuljon a fittség és a mozgási képesség.

Ez azonban megfigyeléses vizsgálat volt, és nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a jó étkezés jobb erőnlétet eredményez, vagy nem zárhatjuk ki a fordított kapcsolat lehetőségét, vagyis azt, hogy az egészséges egyének az egészséges táplálkozás mellett döntenek.

(European Journal of Preventive Cardiology)

search icon