A mélytengeri korallzátonyok a legkevésbé védett ökoszisztémák
A mélytengeri korallzátonyok a legkevésbé védett ökoszisztémák

Az Oxfordi Egyetem kutatói hozzájárultak egy tanulmányhoz, amely szerint nagyon kevés mélyzátony rendelkezik valamilyen védelemmel, annak ellenére, hogy számos fenyegetéssel kell szembenézniük. Az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó COP15 konferenciáján a kutatók felszólították a politikai döntéshozókat, hogy foganatosítsanak konkrét intézkedéseket és célokat e biológiai sokféleség azonnali védelme érdekében.

Miközben a világ vezetői, kormányzati tárgyalófelek, tudósok és természetvédők az ENSZ biológiai sokféleségről szóló konferenciáján, a COP15-ön összegyűlnek, hogy megállapodjanak a természet pusztulásának megállításáról és visszafordításáról, tengerkutatók és természetvédők egy nemzetközi csoportja kérést fogalmazott meg a mélytengeri zátonyok sürgős védelme érdekében.

Felhívásuk alapja egy új tanulmány, amelyet a Conservation Letters című folyóiratban nemrégiben tettek közzé, és amelyet az Oxfordi Egyetem, a Nekton, és a Nyugat-Indiai-óceán tudósai vezettek.

Ez a kutatás első alkalommal erősíti meg, hogy a mély zátonyok élőhelyei, különösen az Indiai-óceán nyugati részén, nagyrészt védtelenek

– írja cikkében az Oxford Egyetem.

A 30 m mélység alatt található mélyzátonyok alapvető funkcióikkal védenek az éghajlatváltozással szemben. Az óceánok egészsége és az élelmezésbiztonság szempontjából kiemelt jelentőségük van, miközben menedékhelyként is szolgálnak a sekély vízben élő, veszélyeztetett éllatfajok számára.

Ennek ellenére a mély zátonyok alig részesülnek védelemben, pedig földrajzi kiterjedésük nagyobb, mint a sekély zátonyrendszereké. Továbbá a sekély vizekben történő mélytengeri halászati technológiák azt eredményezik, hogy a mély zátonyokat egyre inkább kihasználják a part menti közösségek, amelyeknek a halakra az élelmezésbiztonságukhoz van szükségük.

Az Indiai-óceán nyugati része, amely a világtenger több mint 8%-át teszi ki, bolygónk egyik legkevésbé ismert, legkevésbé védett és leginkább veszélyeztetett tengeri régiója. Az Indiai-óceán nyugati részének sekély és mély korallzátonyai a tengeri biológiai sokféleség védelmezői. Ez elengedhetetlenek a régió 100 millió, a partvonaltól 100 km-es körzetben élő embere számára, akik megélhetése közvetlenül a halászattól függ. Az előrejelzések szerint a népesség a következő 30 évben megduplázódik a területen, ami még nagyobb nyomás alá helyezi az óceánok koralljait.

(forrás: www.ox.ac.uk)

search icon