A régi elemekből újak készíthetők!

A régi elemekből újak készíthetők!
A régi elemekből újak készíthetők!

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) részt vesz egy új akkumulátor-újrahasznosítási projektben. A LiBinfinity a lítiumion-akkumulátorok anyagainak újrahasznosítására vonatkozó átfogó koncepcióra összpontosít.

Egy energiaigényes folyamatlépések nélküli mechanikai-hidrometallurgiai eljárást visznek át a laboratóriumból az ipar számára is releváns mértékben. A KIT ezután megvizsgálja, hogy az újrahasznosított anyagok alkalmasak-e új akkumulátorok gyártására.

Az elektromos mobilitás fenntarthatósága nagyban függ az akkumulátoroktól. Ezek olyan fontos nyersanyagokat tartalmaznak, mint a lítium, a kobalt, a nikkel és a mangán. A lítium-ion akkumulátorokban használt anyagok több mint 90%-a újrahasznosítható. A most indult LiBinfinity projekt azonban messze túlmutat ezen, és a lítium-ion akkumulátorok holisztikus újrahasznosítási koncepciójának kidolgozását tűzte ki célul. Helmut Ehrenberg professzor elmondása szerint, aki a KIT Alkalmazott Anyagok – Energiatároló Rendszerek Intézetének (IAM-ESS) vezetője. “Valójában zárt körforgásra lesz szükségünk az akkumulátorok esetében. Ez azt jelenti, hogy a kiégett akkumulátorok anyagát újak előállításához kell felhasználni.

A LiBinfinity keretében a kutatási és ipari partnerek olyan megközelítést dolgoznak ki, amely a logisztikai koncepcióktól az újrahasznosított anyagok újrafelhasználásáig terjed az akkumulátor életciklusában. A partnerek egy olyan eljárást fejlesztenek ki, amely energiaigényes eljárási lépéseket nem igényel, hogy még magasabb újrahasznosítási arányt érjenek el. A mechanikai úton nem szétválasztható anyagokat viszonylag alacsony hőmérsékleten, víz és vegyi anyagok segítségével fogják szétválasztani.

Forrás (enn.com)

search icon