A régi szénerőmű telephelyét fenntartható várossá alakítják
A régi szénerőmű telephelyét fenntartható várossá alakítják

A Lakeview Generating Station egykor szénerőmű volt Toronto külvárosában. Most azonban a fejlesztők tóparti várossá alakítják át, ahol a lakosok 15 perc alatt bárhová eljuthatnak gyalog vagy kerékpárral a területen belül.

A Lakeview Village, ahogy az új fejlesztést nevezik majd, visszaadja a tóhoz való hozzáférést, amelyet a korábbi szénerőmű miatt nem lehetett használni, és a gyönyörű kilátást. A kormány 2005-ben leállította az erőművet, és eredetileg egy gáztüzelésű erőművel tervezték helyettesíteni. A közösség azonban tiltakozott ez ellen az elképzelés ellen.

Az Argo Development Corporation nyerte meg a pályázatot, hogy egy fenntartható falu építsen fel itt. A csapat egy „15 perces várost” tervez, ami egy olyan várostervezési koncepció, amelynek célja, hogy az alapvető szükségletek elég közel legyenek egymáshoz ahhoz, hogy a lakosok 15 perc vagy annál rövidebb idő alatt gyalog vagy kerékpárral elérjenek bármit, amire rendszeresen szükségük lehet.

Utcáin a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését helyezik előtérbe az autókkal szemben. A tervek között szerepel egy új metróállomás, egy park egy újjáélesztett patakkal, amely a halak élőhelyét hivatott visszatelepíteni, valamint egy part menti természetvédelmi terület.

Az egyik legfontosabb cél a fenntarthatóságra való összpontosítás. A projekt ezt a helyi szennyvíztisztító központból származó hulladék-hőt felhasználó távfűtési hálózat központosításával és egy hulladékvákuum-rendszerre támaszkodva kívánja elérni. Az innovatív vákuumrendszer automatikusan elhelyezi az újrahasznosítható és a komposztálható anyagokat egy központi hulladékkezelő létesítménybe. A konstrukció Svédországban sikeresen növelte az újrahasznosítási arányt, ráadásul a rendszer képes lenne eltávolítani a hulladékot a nyilvános szemetesekből, amikor azok megteltek, így a szemét nem kerülhetne a vízbe.

A projekt a tervek szerint 10-15 évet vesz igénybe, amíg teljes egészében megvalósul, és az első lakók várhatóan 2026-ra költözhetnek be.

Forrás (ecowatch)

search icon