Az Kalifornia Egyetem Riverside kutatói azt vizsgálják, hogy a sör egyik legfontosabb összetevője, az árpa hogyan képes túlélni ilyen sokféle éghajlaton, és mi teszi annyira alkalmazkodóvá.
Árpát először Délnyugat-Ázsiában termesztettek mintegy 10.000 évvel ezelőtt, és termesztenek ma is szerte a világon, Egyiptomtól Minnesotáig. A legjobban termő régiók egyre inkább észak felé tolódtak el az elmúlt évtizedekben a globális hőmérsékletemelkedés miatt, amit – mint tudjuk – a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és elégetése által létrejövő éghajlatváltozás okoz.
Az árpát vizsgáló genetikusok a világ különböző helyeiről vett minták tradicionális és számítógépes elemzésével – 1.7 millió dolláros támogatással – igyekeznek megfejteni, hogy mely DNA teszi a növényt rezisztenssé a betegségekkel szemben, és melyik segít az időjáráshoz való alkalmazkodásban.
(fotó: pexels – Lukas)