A Távol-Keleten egyre nagyobb szerep jut az újfajta farmoknak
A Távol-Keleten egyre nagyobb szerep jut az újfajta farmoknak

Egy szingapúri székhelyű mezőgazdasági vállalat bővíti vertikális városi farmjait. Ezzel egyidőben egy új fogyasztói márkát indít, amelynek célja, hogy fenntartható növényeket juttasson el a fogyasztókhoz, ezzel is hozzájárulva Szingapúr közeljövőre kitűzött élelmezési céljaihoz.

Az új koncepciómárkája remélhetőleg szerint segít majd az éghajlatváltozással szemben ellenálló terményeket Ázsiába és azon túlra is eljuttatni. A vállalat célja, hogy elérjék a fogyasztókat, és létrehozzanak egy zártkörű mezőgazdasági ökoszisztémát. A Singrow nevű keleti vállalat szabadalmaztatott mezőgazdasági technológiája a fenntartható, energiahatékony gazdálkodás révén friss termékeket juttathat el a fogyasztókhoz a városi területeken és a még mindig importra szoruló régiókban.

A gazdák ma minden eddiginél nagyobb kihívással néznek szembe a kiszámíthatatlan időjárási körülmények, például az aszály vagy a hirtelen áradások miatt. Mindezek a körülmények hatással vannak a terméshozamokra és hosszú távon a gazdák megélhetésére. Ugyanakkor az élelmiszerek iránti kereslet tovább növekszik, mivel a világ népessége 2050-re 10 milliárd főre nő a jóslatok szerint. A vállalat saját fejlesztésű palántái és szabadalmaztatott növekedési protokolljai bevezetésével szeretné lehetővé tenni a partnergazdaságaik számára, hogy bővítsék terményválasztékukat.

Azt szeretnénk elérni, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amelyek mind ízben, mind minőségben kiválóak, szem előtt tartva a környezettudatosságot

– mondta a vállalat igazgatója.

Az igazgató szerint ez nem csak a gazdák megélhetésére lenne pozitív hatással, hanem a szélesebb közösség számára is előnyös volna. A vállalat szerint a globális élelmiszertermelésnek 2050-ig 70 százalékkal kell növekednie. Az élelmiszerbiztonságról szóló beszélgetések előtérbe kerültek, mivel az éghajlatváltozás akár 30 százalékkal is csökkentheti a globális terméshozamokat. A gyors termesztési módszernek nevezett intelligens farmtechnológia rövidebb betakarítási ciklusokat és jobb éghajlati ellenálló képességet biztosít számos növény, köztük az eper esetében.

A bogyós gyümölcsök a szokásosnál melegebb hőmérsékleten, 20 és 28 Celsius-fok között tudnak növekedni, szemben a szokásos 4 és 16 Celsius-fok közötti hőmérsékletekkel. A partnergazdaságok emellett 20-szorosára növelnék a terméshozamot és 30 százalékkal csökkentenék a termesztési időt. A farmok egyébként 40 százalékkal energiahatékonyabbak, mint a hagyományos vertikális farmok.

Szingapúr önfenntartóbbá válásának támogatása érdekében 2030-ra az élelmiszer 30 százalékát maga állítaná elő. A távol-keleti országok célja általánosságban is az, hogy tovább tudják fejleszteni a fenntarthatóság terén meglévő képességeiket, hozzájárulva ezzel az élelmezésbiztonsági- és klímacélok eléréséhez.

(forrás: www.greenqueen.com)

search icon