Gyerekbarát túrák Magyarországon – Mutasd meg a természetet a gyerekeidnek!

Gyerekbarát túrák Magyarországon – Mutasd meg a természetet a gyerekeidnek!
Gyerekbarát túrák Magyarországon – Mutasd meg a természetet a gyerekeidnek!

Számomra példaértékű, ha valaki túrázni viszi a gyermekét. Az ökológiai válság idején ez talán még fontosabb: megélni, látni, tapasztalni és tisztelni a természetet, ez az egyik legnagyobb érték, amit átadhatunk. Ehhez ajánlok most néhány úti célt, amit minden gyerek szeretni fog.

A túrázás és a természet szeretete először a szülőben alakul ki, ezt adja át vagy szeretné átadni az utódainak. Aztán az elvetemültebbek, mint például mi is, már a 3 hónapos gyereküket is túrázni viszik. Szép lassan minden hetünkbe belekúszott az erdő és az erdőjárás, persze mi sem egyszerűbb, ha az ember a Gerecse lábánál él. Ez mostanra odáig „fajult”, hogy a 2 éves kisfiunk kéri, hogy menjünk az erdőbe, bogarászik, gyűjtöget, a madarak és a virágok nevét mondja.

A gyerekvállalás előtt a legtöbben felállítanak egy értékrendet: esetünkben a természet megismertetése, a túrázás szeretetének átadása igen előkelő helyen áll. Szerencsére azt látom, hogy nagyon sokan gondolkodnak hasonlóan: szívesen viszik a gyerekeket kirándulni a természetbe, ismertetik meg velük a különböző tanösvények adta tudást, az élővilágot és Magyarország vagy más országok erdeinek, mezőinek szépségét. Az értékek megőrzése pedig csak hab a tortán: a klímaváltozás jelen állásának ismeretében egyetlen tudatos szülő sem engedheti meg azt a luxust, hogy ne mutassa meg a gyermekeinek, mit veszíthetünk, ha nem kezeljük a helyzetet.

Erre pedig remek megoldás, ha országjárásra indulunk. Ajánlunk pár valóban különleges, gyerekbarát túrát, amelyek egyikét akár a közelgő gyereknapra is érdemes betervezni!

Gyerekkel kötelező program: botozás a pocsolyában.
Kép: canva

Bakony

A Bakony több mint gyerekbarát. Számos remek túraútvonalat találhatsz itt, amit szívesen megmutatsz majd az utód(ai)dnak is. A Cuha-patak völgye például igencsak kedvelt célpont: az 5,5 kilométeres szakasz kisebb gyerekkel is bejárható, és garantáltan élménydús. Kényelmes erdei út, barlang, forrás, völgyhíd, átkelések a patakon, és persze ezzel együtt „patakozás”. Több helyen is találni padokat, tűzrakó helyet. Ha vasúton jössz, Zircig érdemes vonatozni, ha autóval, akkor Vinyéig.

Szintén klassz állomás a Gaja-patak völgye és a Római fürdő. Bakonynána és Jásd között, a kéktúra útvonalán fekszik ez a szakasz, amely változatos, izgalmas sziklákkal és medencékkel várja a bámészkodót. A Savanyú Jóska-barlangot sem érdemes kihagyni, ahogy a forrásokat sem. Ez a szakasz nagyobb gyerekkel vagy hurcis kisgyerekkel, babával ajánlott. Ha a sokkal kényelmesebb Gaja-szurdokot választod, akkor Fehérvárcsurgóról kell indulni: ez egy kényelmes, 4 km-es szakasz, amely kisgyerekkel tökéletes választás. Kényelmes útvonalon, növényekben és állatokban gazdag terepen visz az út, a patak kínálta szépségek kíséretében.

Börzsöny

A Börzsöny bővelkedik gyerekbarát túraútvonalban, választani is nehéz. Kezdjük a Nagymarostól csekély távra lévő Törökmezővel, ahol kalandpark és állatpark is található! Így a túra során lehet ismerkedni az állatokkal, és a gyaloglást megszakítva ki lehet próbálni a kalandparkot is. Nagymarosról indulva a kihagyhatatlan Julianus-kilátóval kezdhetitek a kalandot: az innen nyíló panorámát nem lehet elégszer látni. Törökmezőnél ráadásul tanösvény is van, amit kisgyerekkel szintén érdemes végigjárni.

Személyes kedvencem a Feketevölgy, amely Kemence és Diósjenő között fekszik. A Feketevölgy Panziótól indulva a régi kisvasút sínmaradványai és a patak között egészen elképesztő élményben lehet részetek. Nem mellesleg a Kemencéről induló kisvasútra nem hiszem, hogy bármelyik gyerek nemet mondana.
De ha Börzsöny, akkor Királyrét mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Hiúz Háztól induló, 9 állomásból álló, 2,9 kilométeres tanösvény békákkal, tóval és patakátkelésekkel várja a kisgyerekeket. De itt található a Királyréti Hajtánypálya is, ahol lábbal és pedállal hajtható, sínen közlekedő járműveket próbálhattok ki: olyan, mintha kisvasutaznátok, csak itt a gyerek is lehet masiniszta.

Minden évszakban jó döntés a túrázás.
Kép: canva

Tatai tanösvény és a Gerecse-kaland

Ha már itt lakom, nehéz lenne nem ajánlani a környéket. A tatai Fényes-tanösvény nagyon különleges terület: egy fából készült sétányon vezet át az út a lápvilágon, ahol szavak nélkül is átadhatod, milyen értékes a természet. Nemcsak a hód, a vízityúk vagy a tavirózsák segítenek ebben, hanem maga a tanösvény is: a terület jó példa arra, hogy a természet visszaveszi, ami az övé. A szénbányászat miatt kiapadt források területe ez, ahol ma már a természet az úr.

De a Gerecse önmagában is szép és kalandos táj: tavasszal medvehagymaszedés a Gerecse-csúcson, gombakeresgélés ősszel is, régi bányák, nagy sziklafalak és változatos növény- és madárvilág.

Egy újabb játszótér az erdőben
Kép: canva

Balaton-felvidék

A Balaton és környéke sokszor bebizonyította már, hogy nem csak a pancsolni és nyaralni vágyók érzik majd itt jól magukat. Ott van például Szentbékkállánál a Kőtenger, amely bújócskázásra és a természet tanulmányozására is elsőosztályú. A Szent-György-hegy bazaltorgonái és az ott vezető tanösvény szintén remek terep túrázásra. A körtúra 4 km-es, számos látnivaló és információ segít abban, hogy megismertesd gyermekeddel a környék jellegzetességeit.

De a Szigligeti-vár és a Rezi-vár is jó túracélpont. Szigliget emellett csodás panorámával is kecsegtet, és persze a balatoni látképet sem lehet elégszer megcsodálni. Reziből is érdemes egy vártúrát tenni: itt is van tanösvény, és a panoráma szintén csodálatos, a várudvar külső részén pedig még egy jó szalonnasütést is nyélbe üthettek.

Bárhova is mentek: jó döntés lesz!
Kép: canva

Bükk

A Bükk számos túralehetőséget rejt. Habár nincs ember, aki még ne járt volna ott, a Szalajka-völgyet kár lenne nem megemlíteni. Már csak azért is, mert amióta ott voltunk, a gyermekünk állandóan a Szalajka-völgybe akar menni pisztrángot enni. Rá máris mély benyomást tett a hely. Rendkívül családbarát, akár pici gyerekkel is kellemes hely, látványos, élvezhető túrát lehet tenni.

A Szinva-tanösvény szintén jó választás: a Csanyikvölgytől induló túraútvonal barlangokban gazdag szakasz. A Büdös-pest-barlang (nem épp a legjobb névválasztás) mellett láthatod a Szeleta-barlangot, az Anna-barlangot vagy a Herman Ottó-barlangot is. Szuper kis túra, látványos és abszolút gyerekkompatibilis.

A környezeti nevelés mindannyiunk érdeke.
Kép: canva

Szerencsések vagyunk, mert rengeteg gyerekbarát túra található Magyarországon. Akármelyik tájegységet is választod, az üzenet adott. A klasszikus „Ismerd meg hazádat!” felkiáltás jegyében azért ezeket a túrákat ne rohanósra tervezd, hanem merüljetek el a gyerekkel a természetben! Nekem is nehéz olykor megállni, minden faágat összeszedni, minden bogarat megcsodálni és minden virágot beazonosítani. De ha sikerül, akkor szuper családi élményben lesz részünk, amelynek célja nemcsak a kikapcsolódás, hanem környezetünk jellegzetességeinek megismertetése és a természet megszerettetése is.

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: canva

search icon