A tengeri algagazdálkodás menti meg a filippínó farmereket
A tengeri algagazdálkodás menti meg a filippínó farmereket

A Fülöp-szigeteken a munkahelyek 27%-a mezőgazdasághoz és a halászathoz kapcsolódik. Ugyanakkor a talajerózió és a környezeti feltételek romlása miatt egyre több mezőgazdasági termelő és halász szembesül gazdasági nehézségekkel. Ennek leküzdése érdekében sokan áttérnek a tengeri alga és moszattenyésztésre, amely új piacot nyitott számukra.

A tengeri moszattenyésztés ígéretes megoldásnak bizonyult a haliparban dolgozó mezőgazdasági termelők és munkavállalók számára egyaránt. Mivel a Föld 70%-át óceánok borítják, e területek sikeres használatának képessége elsöprő előnyökkel járhat és az elkövetkező években a a már ma is 6 milliárd dolláros tengeri moszat termesztési ágazat akár meg is kétszereződhet.

Az algagazdálkodás nagy előnye, hogy hozzáférhető a Fülöp-szigetek jelentős részén, így sok család saját magának is meg tudja építeni csövekből, hálókból és kötelekből a szükséges eszközöket. Emellett több szervezet foglalkozik oktatással is. A képzésben való részvétellel a tagok információkat nyernek a tengeri moszat szárítási módszereiről, megismerik a piaci árakat, és megtanulják, hogyan optimalizálhatják működésüket.

A termelés során a betakarítás minden 45. napon történik, és egy szürettel 960 vagy még több dollárt kereshetnek. Több országban, például Kínában is nagy az alga iránti érdeklődés. A legkülönbözőbb iparágakban használják a tengeri algákat: gyógyszergyártásban, műanyag helyettesítésre és fertőtlenítésre is.

(borgenmagazin.com)

search icon