Egy friss jelentés szerint „sokkolóan” egyenlőtlen a termőföldek eloszlása globálisan, és a helyzet várhatóan nem is fog javulni, pedig a fenntarthatóbb élelmiszerrendszer egyik alapköve lehetne a termőföldek igazságosabb eloszlása.
Az ipari élelmiszertermelés jelenti az alapját annak a problémának, hogy a termőföldek túlnyomó többsége kevesek kezében összpontosul, ráadásul a jelenlegi mezőgazdasági tendenciák alapján még tovább fog nőni az egyenlőtlen termőföldeloszlás.
Az International Land Coalition és az Oxfam közös jelentése kurrens kutatásokat és meglévő adatokat szintetizálva mutatja be, hogyan kapcsolódik az egyenlőtlenül eloszló termőföld más meghatározó kérdésekhez, mint például a nemzedékek közötti igazságossághoz, a környezetromláshoz vagy épp a migrációhoz.
(…) ez a probléma nem csak jóval nagyobb, mint gondoltuk, de aláássa a stabilitást és a fenntartható társadalmak kialakulásának lehetőségét.
-Ward Anseeuw, a jelentés társszerzője
A jelentés szerint az egyensúlyhiány nem véletlenül alakult ki, hanem az elit, illetve nagyvállalati érdekek és politikai döntések mentén. 1980 után a világ minden régiójában jelentősen nőtt a földkoncentráció.
Az Egyesült Államokban például 1960 és 1990 között 1,6 millióval csökkent a gazdaságok száma, míg az átlagos méretük 122,6-rő 187 hektárra nőtt. Napjainkban az ország gazdaságainak 7%-a adja a megtermelt érték 80%-át, amiből következik, hogy ez a kisebbség a földterületek túlnyomó többségét birtokló megagazdaságokat tömörít.
A jelentés szerint a földek kiegyensúlyozottabb eloszlása lehet a környezeti és társadalmi értelemben vett fenntartható jövő kulcsa, ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy ezt a kérdést, bármilyen nehéznek tűnik is, próbáljuk megoldani. Ehhez az utolsó fejezetben egy ajánláscsomagot is megfogalmaznak.
Forrás: ecowatch.com