A változás szele: melyek a legtöbb szélenergiát termelő országok?
A változás szele: melyek a legtöbb szélenergiát termelő országok?

Az 1980-as évek óta a szélenergia egyre nagyobb szerepet játszik Európa energiatermelésében. A 20. század végén épült első szélerőművek óta a szélenergia 2022-ben már Európa teljes villamosenergia-fogyasztásának 17%-át adta.

Ahogy azt Paweł Czyżak, az Ember agytröszt vezető energetikai és éghajlati adatelemzője elmondta, a szélenergia talán a legfontosabb technológia Európa dekarbonizációja szempontjából, sok országban a legolcsóbb és potenciálisan legnagyobb hazai áramforrás, amely helyettesítheti az illékonyan importált fosszilis tüzelőanyagokat.

A WindEurope ágazati csoport adatai szerint a szélenergiára való átállásban tavaly Dánia végzett az első helyen, 55%-kal járult hozzá a szélenergia az energiafogyasztáshoz. A második helyen Írország (34%), a harmadikon az Egyesült Királyság (28%), a negyediken Németország (26%) végzett.

A tervezett létesítmények tekintetében Németország még mindig vezet, bár a többiek is felzárkóztak. Svédország és Finnország megelőzi Németországot a szárazföldi szélerőművek terén, az Egyesült Királyság pedig messze a legerősebb piac a tengeri szélerőművek tekintetében.

Ezek az országok többek között azért teljesítenek jól, mert stabil törvényekkel és egyértelmű célokkal rendelkeznek a szélenergia területén. Czyżak szerint más országokban, például Lettországban szintén megvan a potenciál, de nincsenek meg viszont a megvalósításhoz szükséges célok. Olaszország is küzd, mivel az engedélyezési eljárás a hatóságoknak vétójogot biztosít, ami Christoph Zipf, a WindEurope szóvivője szerint gyakran vezet a projektek törléséhez. Po Wen Cheng, a Stuttgarti Egyetem szélenergiával foglalkozó tanszékének vezetője hozzátette, hogy a politika mellett az erős ipari jelenlét is segíthet a szélenergia-fejlesztés fellendítésében.

A WindEurope szerint ahhoz, hogy az EU elérje a 2030-ra kitűzött célokat, az országoknak évente több mint 30 GW-ot kell telepíteniük. A 2022-es évben 16 GW került üzembe, és a tagállamok várhatóan továbbra is elmaradnak ettől.

(Forrás: Euronews)

search icon