A Világbank továbbra is finanszírozza a fosszilis tüzelőanyagokat
A Világbank továbbra is finanszírozza a fosszilis tüzelőanyagokat

Egy új jelentés megállapítja, hogy miközben a Világbank megpróbálja magát klímavédelmi vezetőként pozícionálni, még mindig támogatja a gázvezetékeket, finomítókat és gázexportterminálokat. A bankcsoport 14,8 milliárd dollárt áramoltatott fosszilis tüzelőanyag-projektekbe világszerte a párizsi megállapodás 2015-ös aláírása óta, aláásva ezzel a súlyosbodó klímaválság leküzdésére irányuló globális erőfeszítéseket.

A pénz gázvezetékek, finomítók, cseppfolyósított földgáz importterminálok és gáztüzelésű erőművek építését segítette – derül ki a Big Shift Global, a globális északi és déli nem kormányzati szervezetek koalíciójának új jelentéséből. A jelentés elemezte a Világbank által az elmúlt években folyósított pénzmozgásokat, és azonosította a 10 legfontosabb fosszilis tüzelőanyag-projektet, amelyek a fejlesztési bank segítségével haladnak előre.

A lista első helyén a transz-anatóliai gázvezeték (TANAP) áll, amely Azerbajdzsánból Törökországon keresztül vezet, és a Kaszpi-tengeren található Shah Deniz mezőről szállítja a gázt egész Dél-Európába. Egy másik példa a Világbank-csoporthoz tartozó másik szervezet, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) által 2019-ben a brazíliai Açu kikötőjében lévő gáztüzelésű erőmű és LNG-importterminál építéséhez nyújtott 288 millió dolláros hitel.

Tavaly a Világbank felajánlotta a 2025-ig tartó ötéves időszakra vonatkozó éghajlati cselekvési tervét, és bejelentette, hogy a teljes finanszírozásának 35 százalékát „éghajlatfinanszírozásra” fordítja. Ezzel szemben 2018-ban és 2019-ben összesen 55 millió dollárt ajánlott fel Guyanának, hogy segítsen a kormánynak az olaj- és gázágazat jogi és intézményi kereteinek létrehozásában, a részben a BP tulajdonában lévő Pan American Energy olajvállalatnak pedig 2019-ben nyújtott 135 millió dolláros hitelt egy Buenos Aires mellett található olajfinomító bővítésére.

A DeSmognak adott nyilatkozatában a Világbank szóvivője vitatta a jelentés megállapításait.

A 2022-es pénzügyi évben a Bankcsoport rekordösszegű, 31,7 milliárd dollárt fordított éghajlattal kapcsolatos beruházásokra, hogy világszerte segítse a közösségeket az éghajlati válságra való reagálásban, valamint egy biztonságosabb és tisztább jövő építésében

– mondta a szóvivő.

Az általa bemutatott adatok szerint a 2021-es pénzügyi évben a Világbank nulla új fosszilis tüzelőanyag-finanszírozást hajtott végre, 2019-ben leállította az upstream olaj- és gázipari beruházásokat. Kyle Ash, a Bank Information Center politikai igazgatója szerint a szóvivő tájékoztatásából kimaradt a meglévő fosszilis tüzelőanyag-projektek folyamatba lévő finanszírozása.

A jelentés közzétételével egy napon Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólította a Világbank-csoportot és más multilaterális fejlesztési bankokat, hogy vizsgálják felül az olyan globális problémák finanszírozására vonatkozó megközelítéseiket, mint az éghajlatváltozás, és „bolygónkat fenyegető egzisztenciális fenyegetésként” emlegette azt. Azt is megígérte, hogy az elkövetkező hónapokban mélyebb együttműködést folytat a bankkal e változások megvalósítása érdekében.

(Forrás: desmog.com)

search icon