Hollandiában több mint 500 klímaaktivistát vettek őrizetbe
Hollandiában több mint 500 klímaaktivistát vettek őrizetbe

Vízágyúval oszlatták szét azoknak a klímaaktivistáknak a megmozdulását, akik elfoglalták a Hága melletti A12-es autópálya mindkét sávját. A rendőrség az ellenszegülő tüntetők közül több mint 500-at előállított.

Az NL Times, angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái a fosszilistüzelőanyag-iparnak nyújtott holland állami támogatások miatt hívták tiltakozásra a megmozdulás résztvevőit, azonban a tüntetésre a rendőrség nem adott engedélyt.

A több ezer tiltakozó a Hága és Utrecht közötti autópályának a holland főváros közelében fekvő útszakaszát foglalta el, figyelmen kívül hagyva a hatóságok felszólítását. Ezért, mintegy 2400 tüntetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Legtöbbjüket a „rendőri munka akadályozása miatt” állították elő. A tiltakozóakció során több mint 500 tüntetőt állítottak elő, közülük többen kiskorúak – olvasható a közleményben.

A szervezők azt közölték, hogy szimpatizánsaik segítségével naponta mindaddig megpróbálják eltorlaszolni az autópályát, amíg a holland kormány le nem állítja a közpénzek felhasználását az olaj- és gázipar támogatására.

(NL Times)

search icon