Így vált Hollandia Európa vezető napenergia-felhasználójává
Így vált Hollandia Európa vezető napenergia-felhasználójává

Amszterdamtól mintegy 130 km-re keletre, a holland vidéken egy furcsa hegy magasodik és csillog a tanyák, lombtalan fák és sáros füves területek fölött. A 25 méter magas dombot 15 év háztartási és üzleti hulladékából építették. Ami viszont figyelemre méltó, az az, ami borítja: 23 000 napelem.

A holland TPSolar napenergia-fejlesztő cég 2020 közepén nyitotta meg az akár 8,9 megawatt teljesítmény előállítására is képes tömböt a Hollandia keleti részén fekvő Armhoede-ben. Az egykori hulladéklerakó most mintegy 2500 háztartás számára elegendő áramot termel. A projekt jól tükrözi Hollandia hosszú távú célját, hogy innovatív helyeket találjanak további megújulóenergia-kapacitások elhelyezésére. Az országban jelenleg több mint 48 millió napelem van telepítve, átlagosan két napelem jut egy lakosra.

Mivel a világon szinte mindenütt kevés a megújuló energiaforrások elhelyezésére alkalmas terület, a holland gyakorlat – napelemek elhelyezése parkolókon, kereskedelmi tavakon, juhlegelőkön, szamócafarmokon, használaton kívüli templomokon, vasútállomásokon és repülőtereken – világszerte ösztönzőleg hathatnak. A hollandiai terjeszkedést a berendezések árának hatalmas csökkenése, a hatékony energiatámogatási rendszer, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló ambiciózus kormányzati célok is ösztönözték.

Az elmúlt években Hollandia törvénybe iktatta az olyan éghajlati célokat, mint a megújuló energiára vonatkozó célkitűzés, vállalta, hogy korlátozza a szárazföldi gáz- és olajfúrásokat, és általában véve növelte a környezetvédelemre fordított kiadásokat. A nemzet 2022-es megújuló energiára vonatkozó költségvetése 13 milliárd euró volt. Tavaly az áram 14 százalékát naperőművekből állították elő, ez az arány a legmagasabb volt az EU-ban.

Az alacsonyan fekvő ország felszínének közel 20 százaléka víz, és a napenergia-fejlesztők, köztük a GroenLeven, ezt kihasználva mesterséges tavakra telepítettek naperőműveket. Emellett a holland cégek azt is keresik, hogyan lehetne a naperőműveket a mezőgazdasági termelés mellett működtetni. Egy projekt keretében például epret és málnát termesztenek a napelemes tető alatt, felváltva a gazdák által hagyományosan használt műanyag fedést.

Minden új projekt esetében ügyelnek rá, hogy a helyi érdekeket szem előtt tartva tervezzék meg azt. Az ország 2019-es éghajlatvédelmi terve például előírja, hogy a megújuló energiával kapcsolatos projekteknek arra kell törekedniük, hogy az általuk termelt zöld energia 50 százalékát a helyi lakosok kapják.

(Forrás: Euronews)

search icon